U Novom Vinodolskom počelo završno natjecanje za izbor najspretnije beračice grožđa ‘Ružica Vinodola’!

Autor:

01.09.2022., Karlovac - Ivana Tropcic, najspretnija beracica grozdja, pobjednica tradicionalne vinodolske manifestacije Ruzica Vinodola 2022.   Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Novom Vinodolskom u vinogradima Vinarije „Pavlomir“ počelo je trodnevno završno natjecanje za izbor ovogodišnje „Ružice Vinodola“, najspretnije beračice grožđa, a na toj turističkoj manifestaciji temeljenoj na tradiciji, natječe se 12 djevojaka, doznaje se iz TZ.

Običaj izbora najspretnija beračica grožđa u Vinodolu seže, prema zapisima ljetopisa, u 1880. godinu, a prije 19 godina postala je novovjeka manifestacija kao najatraktivnija ljetna turistička priredba na Rivijeri Novog Vinodolskog, navode novljanske iz Turističke zajednice .

Djevojke, ovogodišnje kandidatkinje već su se prve natjecateljske večeri, koja je protekli vikend organizirana na ljetnoj pozornici u središtu staroga grada Bribira, podno frankopanske kule, susreli s prvim izazovom: trebale su vješto, brzo i kvalitetno umijesiti tradicionalnu domaću tjesteninu, popularne bribirske ‘makarune’.

U nastavku programa, u završnici natjecanja, do subote, 19. kolovoza, i proglašenja pobjednice, bit će još mnoštvo disciplina u kojima će se kandidatkinje ogledati – od  branja i tiještenja grožđa, pretakanja i točenja vina do ručnog mljevenja kave starinskim mlincima, izradi lančića od smokava i lovorovog lišća, etiketiranju boca, u otvaranju boca i pretakanju vina iz boca u čaše, te u otvaranju pjenušca.

Vinogradi Vinarije Pavlomir, koji se nalaze na 40 hektara sa 150 tisuća trsova više vinskih sorata, u kojima je u četvrtak počela trodnevna završnica natjecanja za novovjeku ‘Ružicu Vinodola’, obnovljeni su 1990-tih trudom prognanih Vukovaraca. Slijedom toga obnovljeni su mnogi obiteljski vinogradi na području Vinodola a, istodobno, prema starim zapisima obnovljeno je i natjecanje za „Ružicu Vinodola“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.