U napadu džihadista na nigersku vojsku poginuo 71 vojnik

Nigerska vojska je u utorak pretrpjela jedan od najtežih gubitaka otkad je u sukobu s džihadistima koji su napali bazu Inates na zapadu zemlje, blizu granice s Malijem.

“U napadu je poginuo 71 vojnik, 12 ih je ranjeno, neki su nestali a veći broj terorista je neutraliziran. Teroristi su gađali bazu iz minobacača. Velik broj ljudi je poginuo u eksplozijama streljiva i goriva”, navodi se u priopćenju ministarstva obrane pročitanom na državnoj televiziji.

U tekstu se ocjenjuje da je napadača bilo “više stotina” i govori se o “borbama rijetko viđene siline”.

Tako velik broj žrtava potaknuo je reakciju državnog vrha.

“Predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Issoufou Mahamadou, prekinuo je sudjelovanje na Konferenciji o trajnom miru, sigurnosti i razvoju u Africi koja se održava u Egiptu i vratio se u Niamey nakon tragedije u Inatesu”, objavio je predsjednikov ured na Twitteru.

Ovo je najsmrtonosniji napad od početka džihadističke ofenzive u Nigeru 2015. Uz ovu zemlju čitav je Sahel – napose Mali, Niger i Burkina Faso – na meti najsmjelijih napada naoružanih islamističkih skupina, unatoč prisutnosti francuskih vojnika.

Jesenas je u trima velikim džihadističkim napadima u Maliju poginulo gotovo 150 vojnika, zgrozivši tamošnju javnost.

Burkina Faso je u kolovozu izgubila 24 vojnika u napadu na bazu Koutougou, također blizu malijske granice.

Inates je u središtu regije kojom haraju krijumčari. Vojna baza je ondje bila na meti napada 1. srpnja u kojemu je poginulo 18 nigerskih vojnika, za što je odgovornost preuzela skupina Islamska država.

Nigersko vijeće ministara je u utorak na tri mjeseca produljilo izvanredno stanje proglašeno 2017. u nekoliko pokrajina radi suzbijanja džihadističkih napada.

Komentiraj