Umberto Bossi gotovo je dva i pol desetljeća bio lider talijanske krajnje desnice i vođa najveće talijanske desničarske stranke Sjeverna liga. U ta dva i pol desetljeća Sjeverna liga formirala se kao stranka koja je, zahvaljujući popularnosti u sjevernom dijelu Italije, na izborima redovito dobivala nekoliko zastupnika u parlamentu, a zahvaljujući dobrim odnosima Bossija i Silvija Berlusconija nekoliko puta članovi stranke dobili su i ministarska mjesta u vladi. Usprkos tome Sjevernu ligu i Umberta Bossija nitko nije shvaćao kao stranku koja bi ozbiljno mogla zaprijetiti najvećim talijanskim strankama i koja bi postala popularna na cijelom talijanskom teritoriju. Bossi je izvan sjevernih dijelova Italije slovio za bogatuna koji jeftinim političkim potezima i zalaganjem za odcjepljenje sjevernog dijela Italije pobuđuje niske strasti i zarađuje lagane političke poene na sjeveru zemlje koji je oduvijek svisoka gledao na siromašniji jug.

[quote_box_center]

  • Na talijanskoj političkoj sceni pojavila se nova zvijezda desnog političkog spektra
  • Matteo Salvini šef je Sjeverne lige, stranke koja se donedavno zalagala za odcjepljnje sjevernog dijela Italije
  • U ovom trenutku gotovo sve ankete u Italiji potvrđuju da je Sjeverna liga treća najveća stranka u toj državi

[/quote_box_center]

Međutim, pozicija Sjeverne lige u proteklih se godinu i pol naglo promijenila. Umberto Bossi optužen je za korupciju pa je dao ostavku, a na čelo stranke došao je mladi, 42-godišnji Matteo Salvini. Promjena na čelu stranke donijela je još radikalniju retoriku koja sve više podsjeća na onu fašističkog lidera Benita Mussolinija, ali i sve veću popularnost Sjeverne lige na cijelom talijanskom teritoriju. Salvini je odustao od politike podjele Italije, što je dobro prihvaćeno među biračima s juga Italije, a još je bolje prihvaćena njegova kritika Europske unije koju Salvini optužuje za gospodarsku krizu u kojoj se Italija našla proteklih nekoliko godina.

10989313_10152799308638155_4257695189051333696_o
MATTEO SALVINI S NOVIM VODSTVOM SJEVERNE LIGEFoto: MATTEO SALVINI

U ovom trenutku gotovo sve ankete u Italiji potvrđuju da je Sjeverna liga treća najveća stranka u toj državi uz podršku 15 posto građana. Od Salvinijeva dolaska na čelo stranke u prosincu 2013. Sjeverna liga postigla je ono što je malo tko očekivao, na nacionalnoj razini pretekla je Berlusconijevu stranku Forza Italia, a sve je bliže i Pokretu pet zvjezdica komičara Beppa Grilla. Pokret Beppa Grilla u posljednje je vrijeme u rasulu i popularnost mu sve više pada pa je lako moguće da Sjeverna liga uskoro postane i druga stranka u Italiji. Talijanski analitičari jedinstveni su u mišljenju da je za popularnost Sjeverne lige najzaslužniji upravo Salvini, koji je u posljednje vrijeme sveprisutan u talijanskim medijima. Najpopularnije televizijske emisije bore se za njegova gostovanja, a Salvini u javnim nastupima briljira i popularnost mu je nakon svakog pojavljivanja sve veća. Prema posljednjoj anketi agencije Ipsos čak 33 posto Talijana odobrava politiku Mattea Salvinija, po čemu je šef Sjeverne lige drugi najpopularniji talijanski političar odmah iza Mattea Renzija, predsjednika talijanske vlade čiju politiku još uvijek podržava 48 posto Talijana. Međutim, razlika između Renzija i Salvinija vrlo se brzo smanjuje pa je još u listopadu Renzi imao podršku veću od 60 posto, dok je Salvinija podržavalo nešto manje od 20 posto talijanskih birača. Talijanske političke analitičare najviše zanima može li Salvini tu popularnost u anketama pretvoriti u glasove na izborima. Prvi pravi ispit Salvini i Sjeverna liga imat će na sljedećim regionalnim izborima u pokrajini Veneto, koja je već dugo jedno od uporišta Sjeverne lige. Pobjeda na izborima u svibnju potvrdila bi Salvinijevu popularnost te mu širom otvorila vrata prema uspjehu na nacionalnoj pozornici, a to je jedan od njegovih glavnih ciljeva. Salvini ne skriva da želi postati šef oporbe, a nakon toga u bliskoj budućnosti i zamijeniti Mattea Renzija u premijerskoj fotelji. Kako bi u tome uspio, Salvini se prethodno mora obračunati s Grillom i Berlusconijem. Ako se može vjerovati anketama, njegova radikalna retorika pala je na plodno tlo i Salvini sve više izgleda kao vođa talijanske oporbe, što mnoge u Italiji zabrinjava.

Razlog zabrinutosti su prizori na Salvinijevim mitinzima i njegove izjave. Salvini je žestok kritičar Europske unije i eura, a u Europskom parlamentu sklopio je savez s Marine Le Pen i njezinom Nacionalnom frontom, strankom koju mnogi vide kao predvodnicu nacionalističkih stranaka u Europskom parlamentu. Savez s Marine Le Pen zabrinuo je mnoge u Italiji, a Salvinijevi javni istupi samo su potvrdili da je riječ o opasnom političaru koji iskorištava ekonomsku krizu kako bi radikalnom retorikom probudio strah u biračima. Vrhunac Slavinijeve popularnosti osjetio se proteklog mjeseca u Rimu, kad je na jednom mjestu okupio nekoliko desetaka tisuća talijanskih desničara, fašista i drugih ekstremista koji u njemu vide vođu koji bi Italiji mogao vratiti staru slavu iz vremena vladavine Benita Mussolinija. Piazza del Popolo bila je puna crnokošuljaša, pripadnika pokreta CasaPound, fašističke organizacije koja se uspoređuje s grčkom Zlatnom zorom, zastava s keltskim križevima, slika Benita Mussolinija i ostalih obilježja koja su nedvosmisleno pokazivala da je fašistička desnica u Italiji u Salviniju prepoznala novog vođu. “Problem nije Renzi. Renzi je pijun. Renzi je glupi rob na raspolaganju bezimenih ljudi koji žele kontrolirati naše živote iz Bruxellesa”, rekao je Salvini na Piazzi del Popolo.

Osim što je promijenio retoriku Sjeverne lige i neprijatelja više ne traži u Rimu nego u Bruxellesu, Salvini popularnost stvara i radikalnom antiimigracijskom politikom jer se Talijani osjećaju preplavljeni valom izbjeglica koji svakodnevno spas traže na talijanskoj obali. Više od 170.000 imigranata i izbjeglica stiglo je u posljednje dvije godine u Italiji, što je porast od 64 posto u odnosu na dvije prethodne godine. Na svojoj Facebook stranici Salvini je pohvalio gradonačelnika Cairate, malenog gradića u blizini Varesea, za uskraćivanje državljanstva Indijki koja je ispunjavala sve uvjete, ali nije govorila talijanski. “Indijska dama htjela je talijansko državljanstvo iako ne govori talijanski? Nitko ne može dobiti državljanstvo, a da prethodno ne nauči talijanski jezik. Ljevičari, novinari i dobročinitelji mogu govoriti što žele, ali ja sam zahvalan onima koji imaju snage i bez straha čine ono što treba učiniti”, napisao je Salvini na svom Facebook profilu. Svoj radikalni stav prema strancima Salvini je ponovno pokazao i prošlog tjedna kad se preko javnih mreža obračunao s dvojicom poznatih talijanskih tamnoputih nogometaša, igračem Milana Sulleyjem Muntarijem i Liverpoola Mariom Balotellijem. Nakon što je na utakmici talijanske lige između Milana i Verone Muntari skrivio kazneni udarac, Salvini je na Facebooku kritizirao njegovu igru i napisao: “Imigranti koji dobro obavljaju posao dobrodošli su u Italiji. Dakle, Muntari se može slobodno vratiti kući.” Reagirao je napadač Liverpoola Mario Balotelli, bivši Muntarijev suigrač u Milanu. “Ovaj čovjek je ozbiljan kad to kaže? On je političar? Ako je tako, onda je i glas za mene bolja opcija”, rekao je Balotelli, a na komentar vođe Sjeverne lige nije trebalo dugo čekati. “Balotellijev smisao za humor jednak je njegovu obrazovanju. On je ljut jer sam kritizirao njegova prijatelja Muntarija? Uz sve milijune koje zarađuje, taj gospodin treba razumjeti ironiju i kritiku navijača”, napisao je Salvini.

takvi komentari Salviniju će još više učvrstiti status vođe dezorijentirane talijanske desnice, ali analitičari na Apeninskom poluotoku uvjereni su da Salvini ne može svoju popularnost prenijeti i na umjerene birače desnice koji ne mogu prihvatiti njegove radikalne stavove prema Bruxellesu i imigrantima. Oni su uvjereni da je Sjeverna liga tipična opozicijska stranka koja nema dovoljno snage, ali ni želje da osvoji vlast i da Salvini jednoga dana preuzme premijersku funkciju. Takve stranke najbolje funkcioniraju u opoziciji, gdje bez problema mogu kritizirati vladu i premijera i bez ikakve odgovornosti javnosti prezentirati svoju ekstremističku politiku. Međutim, popularnost Sjeverne lige i Mattea Salvinija pokazuje da dio talijanske javnosti još uvijek nije prežalio duhove iz fašističke povijesti, a samim tim i radikalna retorika Mattea Salvinija mogla bi na idućim izborima dobiti značajnu potporu talijanskih birača.

Komentiraj