U Lici zadovoljeno tek 42 posto dosadašnjih narudžbi za ogrjevno drvo. Nedostaje radnika

Autor:

Zagreb, 27.07.2023. - Hrvatske šume održale su konferenciju za medije i obilazak terena u parku prirode Medvednica nakon prošlotjednog olujnog nevremena.
Na fotografiji šumar Hrvatskih šuma.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

U Općini Plitvička jezera građani su zabrinuti jer uoči ložne sezone ogrjevnog drva nema, isporuke ovih dana dolaze tek onima koji su ga naručili još u ožujku, a u Podružnici Uprave šuma u Gospiću potvrdili su kako je zadovoljeno samo 42 posto dosadašnjih narudžbi.

Voditelj Podružnice Mario Stilinović potvrdio je da je svuda potražnja jako velika, a da je proizvodnja nikad manja, zbog puno kišnih dana i zbog manjka radnika. Dodaje i kako situacija nije puno drugačija niti u drugim upravama šuma u Hrvatskoj.

Godišnje se u svim šumarijama Podružnice Gospić inače proda oko 40.000 prostornih metara drva (kubika). Zbog rasta cijena energenata, zbog straha od redukcija, kao i zbog mjere Vlade po kojoj je građanima omogućeno da drvo za ogrjev kupuju po smanjenoj cijeni prošle su godine, kaže, prodali 50 posto više robe, oko 60.000 kubika.

“PDV na drva je smanjen s 25 na 5 posto i još je redovni cjenik Hrvatskih šuma umanjen za 15 posto, te je potražnja velika, ali dok smo lani i povećane potrebe zadovoljili, jer je godina bila vrlo sušna, sada se kasni”, rekao je Stilinović.

Nedostatak sjekača

Cijela godina je kišna i do kraja srpnja je prodano 34.000 kubika, unatoč puno većoj potražnji. Razloga tome je puno prekida rada zbog kiše, ali i veliki nedostatak sjekača jer nema interesa za taj posao.

Podružnica je ranije imala zaposleno između 110 i 120 sjekača, sada ih je 40, te se na tim poslovima angažiraju kooperanti, tvrtke i obrti, ali i oni se, kaže, muče s nedostatkom radnika.

Konkretno u Korenici je potražnja veća nego prošle rekordne godine. Lani je bilo do kraja srpnja isporučeno oko 6.000 kubika drva, ove godine 3.500. Plaćeno je još 1100 kubika, a ljudi čekaju isporuku. Interes za kupnju iskazan je za još oko 3.000 kubika, naručioci su na listi, ali se od njih do daljnjega ne uzimaju uplate.

Uprava šuma procjenjuje da će se oko 55 posto trenutno nedostajuće količine stići isporučiti prije zime. Stilinović ne osporava da je za loženje potrebno da drva budu prosušena, ali pojašnjava da su i vremenske neprilike i nedostatak radnika objektivni problemi, prisutni u cijeloj Hrvatskoj.

Načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač kaže da se koreničke institucije i  ustanove uglavnom griju na lož ulje ili pelete, te da problem nestašice drva pogađa uglavnom građanstvo, ali gotovo sve obitelji, jer se u Lici građani tradicionalno griju na drva.

“Pozivamo Šumariju da se obrati ljudima s planom, jer hladni su dani već došli”, rekao je Kovač i upozorio na već ionako veliki problem iseljavanja.

“Sad više nije samo pitanje hoće li drva biti, nego je problem i da se na vrijeme osuše, nacijepaju, a ovo je treća godina da drva stižu prekasno”, istaknuo je. Tvrdi i da cijeli posao nije transparentan te da nisu poznate liste čekanja.

Na pitanje Stilinoviću isporučuju li se drva po redoslijedu uplata, on odgovara da su u svim šumarijama njihove podružnice, pa tako i u Šumariji Korenica, uspostavili sustav upisa po datumu uplate, a po njegovim se saznanjima svi strogo drže popisa. Naglasio je međutim da su manja odstupanja, po dva ili tri dana, moguća samo vezano na plan isporuke, ovisno o tome čiji je prijevoz i u kojem smjeru kojeg konkretnog dana roba odlazi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.