U ‘Kockici’, spomeniku socijalističkoj eri, počinje se rasplitati afera Agrokor

U Kongresnoj dvorani zgrade ‘Kockica’ na Prisavlju u petak je počela sjednica optužnog vijeća u aferi Agrokor. Županijski sud tražio je, zbog epidemioloških mjera i velikog broja okrivljenika i njihovih odvjetnika, lokaciju na kojoj bi se sjednica mogla održati uz veliki broj prisutnih. Odluka je pala da će se sjednica održati u ‘Kockici’, gdje su trenutno smješteni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo turizma i sporta.

“Stvar je u aferi Agrokor očito vrlo ozbiljna kada su nas pozvali u bivše središte Centralnog komiteta Hrvatske”, izjavio je u petak odvjetnik Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

PHOTO: Nacional

Riječ je o višekatnici izgrađenoj 1968. godine za sjedište centralnih komiteta Saveza komunista Hrvatske i Saveza omladine Hrvatske te Glavnog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske.

Natječaj za taj projekt raspisan je još 1961. godine, a na njemu nije dodijeljena prva nagrada, već dvije druge. Ivo Vitić dobio je “prvu drugu”, a Boris Čipan i Petar Muličkovski iz Skopja “drugu drugu” nagradu. ‘Kockica’ je izgrađena na temelju Vitićeva projekta, ali se realizacija odužila zbog velike poplave u Zagrebu 1964. godine.

Nadimak je dobila zbog – svog oblika kocke – pa su je Zagrepčani spontano počeli zvati ‘Kockica’. No, službeno joj je ime bilo ‘Zgrada društveno-političkih organizacija’.

PHOTO: Nacional

U uređenje interijera zgrade bili su uključeni neki od najuglednijih umjetnika tog doba – Edo Murtić je izradio mozaik na limenim kvadratima i oslikao strop blagovaonice, Zlatko Prica veliki mozaik u kongresnoj dvorani, Stevan Luketić – koji je u drugoj polovici 50-ih godina bio suradnik u atelijeru Vojina Bakića – metalni reljef u istoj prostoriji, Jagoda Buić crvenu tapiseriju u hodniku, a Dušan Džamonja željeznu tapiseriju, koja je početkom 90-ih ‘nestala’.

Umjetničke intervencije u reprezentativnom dijelu zgrade (predvorje, konferencijska dvorana itd.) koordinirao je Raul Goldoni, zadužen i za staklo i za staklene elemente.

Kako navode u Društvu arhitekata Zagreba, projekt zgrade koncipiran je u kanonskom stilu moderne – u ‘bazi’ su konferencijske dvorane, restoran i knjižnica, a u vizualno odvojenoj ‘kocki’ uredi. “Takva raščlamba kontekstualna je: gledajući s juga, gornji dio kao da leži na nasipu (izgrađenom poslije poplave 1964.). Sa svojim bogato ukrašenim interijerima (rad najpoznatijih državnih umjetnika tog vremena), ‘Kockica’ ostaje spomenik socijalističkoj eri”, ističu.

U obnovu zgrade uloženo više od 45 milijuna kuna

Krajem prošle godine završena je obnova platoa ispred ‘Kockice’, a već prije je obnovljena ovojnica zgrade. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem zaduženo je i za upravljanje zgradom, a u njoj je smješteno i Ministarstvo turizma i sporta. Otkako je izgrađena, u ‘Kockici’ nije bilo značajnijih investicijskih ulaganja pa je zgrada zahtijevala temeljitu obnovu.

Prije obnove, najveći problem na zgradi bio je nedostatak toplinske izolacije te loša hidroizolacija ravnog krova, a zbog dotrajalosti i velikog broja oštećenih elemenata staklenog pročelja prijetila je opasnost od pada stakala na okolne površine. Prva faza obnove bila je 2017. godine. Tad su sanirani ravni krovovi. Dvije godine kasnije obnovljeno je kompletno pročelje zgrade, u sklopu čega su izvorno ugrađeni čelični elementi pročelja i dvoslojno staklo zamijenjeni s aluminijskim profilima i trostrukim ostakljenjem. Sanirani su i svi betonski elementi pročelja. Postavljena je i nova, energetski učinkovitija LED obodna rasvjeta i nova gromobranska instalacija. Zgrada je, nakon obnove, ‘prešla’ s energetskog razreda D u energetski razred A/A.

Lani su izvedeni radovi na obnovi prilaznog platoa na sjevernoj strani zgrade, koji je ujedno i krov garaže koju koristi Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade RH. U obnovu zgrade ‘Kockice’ uloženo je više od 45 milijuna kuna iz državnog proračuna. Nije bilo mogućnosti sufinanciranja kroz neki od programa energetske obnove jer je zgrada upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Ministar Oleg Butković. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentiraj