U Kini imaju veliku bespilotnu letjelicu koja stvara oblake i izaziva kišu

Screenshot YouTube

Kina je javno predstavila bespilotnu letjelicu za stvaranje oblaka i padalina te prikupljanje raznih meteoroloških podataka, sve s ciljem očuvanja okoliša. Veliki dron je nazvan prigodnim imenom Ganlin-1, što u prijevodu znači “Slatka kiša”.

Ističe se kako slične letjelice koriste mnoge svjetske države, ali ovaj dron može biti opremljen najsuvremenijom opremom za obavljanje više specijaliziranih zadataka. Ekologija je na prvom mjestu. Ganlin-1 prikuplja podatke o atmosferskim uvjetima i kvaliteti zraka, a uz pomoć katalizatora izaziva oblake i kišu. Službene vlasti ističu kako je ova opcija bolja od uobičajenih postupaka, jer dron ima veći domet od raketa, bolju opremu i manje troškove. Velika bespilotna letjelica može u zraku biti 14 sati i ima domet od 5 000 km.

Projekt je pokrenut u ožujku 2019.godine kako bi se potaknule kišne padaline i stvaranje snijega na području planinskog lanca Qilian. Neka mjesta u ovoj regiji pate od nedovoljnih količina i zaliha vode za razne namjene. Testiranja Ganlina-1 su počela prošli mjesec, kada je obavi 23 leta znanstvene namjene.

Za medije je otkriveno da će dron nastaviti letiti na planinskom području pokrajine Gansu i stvarati umjetne oblake kako bi se povećala količina padalina i snijega.

Komentiraj