U KB Dubrava otvaraju se novi odjeli, velik je priljev novih pacijenata

Voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava Bruno Baršić u utorak je za N1 otkrio da se u toj bolnici otvara jedan novi odjel, a priprema se i šesta intenzivna jedinica.

“Priljev bolesnika je nešto veći, što i očekujemo. Narednih dana imat ćemo velik priljev, jučer ih je došlo 35, a ukupno imamo 340 pacijenata. Danas je pušten u pogon novi odjel koji vode kolege pulmolozi s Rebra”, rekao je Baršić i dodao da se u četvrtak priprema još i šesta intenzivna jedinica.

“Dolaskom pacijenata povećavamo kapacitete i za prijem pacijenata i dolaze nam kolege iz drugih ustanova”, rekao je Baršić dodajući da očekuije da će bolnički sustav biti na vrhuncu za deset dana. “Potom očekujemo pad broja oboljelih i neku normalizaciju tijekom ljeta. Mi se borimo s prirodom, to su prirodni procesu, virusi nastaju u prirodi, mogu mutirati… No za sada se čini da će tijek biti ovakav kakav očekujemo”, rekao je.

Infektolog naglašava da se nada da ćemo od svibnja nadalje bolje živjeti. “Ipak ćemo imati bolju procijepljenost. Imamo naznake da ćemo dobiti lijekove koje ćemo moći rabiti izvan bolnica, kao i za gripu, pa ako unutar četiri dana od bolesti popijemo lijek, ubrzat ćemo liječenje, smanjit ćemo širenje bolesti, ali ćemo i dalje imati težih stanja, kao i kod gripe”, istaknuo je.

Smrtnost je, dodao je, nešto manja. “120 bolesnika je otpušteno i smrtnost je među njima 7 posto niža nego zimus. To je dobro, to povezujemo s mnogo mlađom populacijom koja nam stiže, no oni imaju možda i teže kliničke slike”, rekao je Baršić i dodao da i kod korone, ali i kod svih drugih polja u medicini, liječnici stalno uče.

“Hrvatska ima stariju populaciju i to jako utječe na smrtnost. Dob je faktor koji jako doprinosi. Na respiratorima idemo ka broju od 50 bolesnika, otvaramo nove intenzivne odjele… To je dosta teška bolest. Lijekova ima dovoljno, nešto manje Remdesivira, ali to neće utjecati na smrtnost. Taj lijek je dobar u ranoj fazi, prije dolaska u bolnicu. Mlađi pacijenti dolaze tek nakon 10. dana bolesti, a ranije su pripadnici starije populacije dolazili nakon samo dva ili tri dana bolesti”, objasnio je Baršić.

Neurološke smetnje koje se javljaju kod dijela pacijenata koji su preboljeli koronu javljaju se kod 30 posto pacijenata. Ističe da jedna trećina ima neurološke, psihijatrijske tegobe, i zato, kaže, imaju tim koji se bavi postcovidom.

Komentiraj