Izraelska vojska ubila je u petak ubila četvoricu Palestinaca u Pojasu Gaze, od kojih su trojica borci islamističkog pokreta Hamas, tijekom intezivnih bombardiranja te enklave nakon pucnjave na njezine vojnike blizu granice.

Bombardiranja su uslijedila nakon novih prosvjeda kod zaštitne ograde između Izraela i Gaze protiv izraelske blokade tog palestinskog teritorija koji kontrolira Hamas.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao da su izraelski zrakoplovi i tenkovi bombardirali vojne ciljeve u cijelom Pojasu Gaze kao odgovor na pucnjavu iz vatrenog oružja u smjeru izraelskih postrojbi blizu granice s palestinskom enklavom.

Prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, dvojica Palestinaca su ubijena blizu Khan Junesa, u južnom dijelu Pojasa. Sigurnosni izvori su precizirali da su poginuli u napadu na promatrački položaj Hamasa, islamističkog pokreta na vlasti u Gazi.

Trećeg Palestinca su ubile izraelske snage u Rafahu, također u južnom dijelu Pojasa Gaze, a četvrtog Palestinca u pograničnom području istočno od grada Gaze, navelo je ministarstvo zdravlja.

Vojni ogranak Hamasa je u priopćenju naveo da su trojica poginulih Palestinaca bili članovi te organizacije.

Od 30. ožujka Palestinci redovno prosvjeduju u pograničnom području protiv izraelske blokade. Od kraja ožujka izraelska vojska ubila je najmanje 149 Palestinaca i ranila više od 4000. U istom razdoblju nije ubijen nijedan Izraelac.

Komentiraj