Na svetkovinu Duhova u Gorajnima pokraj Đakova održan je tradicionalni proljetni ophod ljelja. Taj je stari običaj iz tog općinskog središta 2007. godine UNESCO uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Običaj ljelja KUD Gorjanac iz Gorjana obnovio je 2002. godine i od tada svake godine prikazuju taj običaj, obilaze selo i ulaze u unaprijed dogovorne kuće čiji im vlasnici širom otvaraju vrata od jutra i časte ‘ićem i pićem’, a ljelje uzvraćaju pjesmom i plesom.

I ove godine ljelje su proljetni ophod započele na svetoj misi koju je u župnoj crkvi sv. Antuna Pustinjaka koju je služio upravitelj gorjanske župe vlč. Šimo Domazet. Po završetku mise ljelje su, prema običaju, u pratnji tamburaša zaplesale kolo ispred crkve te krenule u ophod selom.

Legenda kaže da ovaj običaj potječe još iz vremena turske opsade sela, kada su Turci odveli i zatvorili sve seoske muškarce, a žene ih oslobodile, odjevene u mušku odjeću i naoružane vilama, motikama i dr. Prema legendi, Turci su se uplašili, misleći da tu to duhovi te su oslobodili seoske muškarce. Stoga ljelje i danas u rukama imaju sablje, a na glavi visoke, bogato kićene muške kape. Krasi ih i bogata narodna nošnja.

Ove godine ljelje je u svoj dom primilo osam gorjanskih obitelji. Misa u župnoj crkvi prva je nakon tri godine u tom objektu jer on prolazi detaljnu restauraciju, a po prvi puta nakon 20 godina zasvirale su i crkvene orgulje.

Komentiraj