U Egiptu pronađene mumije sa zlatnim jezicima, bio je to poseban ritual kako bi mogli razgovarati s bogovima

Tim arheologa na čelu s Kathleen Martinez sa Sveučilišta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici otkrili su u hramu Taposiris Magna u zapadnoj Aleksandriji čak 16 grobnica koje potječu iz grčkog i rimskog doba. U grobnicama je pronađen veći broj mumija, koje su ‘u lošem stanju očuvanosti’, objavilo je egipatsko Ministarstvo turizma i statina na društvenoj mreži Facebook.

Arheolozi su, dodaje ministarstvo, pronađli ‘ostatke pozlaćenog kartona, kao i amulete od zlatne folije u obliku jezika koje su stavljene u usta mumija. Vjeruje se da je to bio poseban ritual kako bi se osiguralo da mrtvi mogu razgovarati s bogom Ozirisom, bogom podzemnog svijeta, u zagrobnom žviotu.

Kathleen Martinez posebno izdvaja dvije pronađene mumije – na jednoj se nalaze pozlaćeni ukrasi koji prikazuju boga Ozirisa, dok se na drugoj nalazi kruna ukrašena rogovima i zmijom na čelu. Na prsima je pozlaćeni ukras s ogrlicom s koje visi glava sokola, simbola boga Horusa.

Također, pronađeno je i osam zlatnih listića koji predstavljaju lišće zlatnog vijenca na pogrebnoj maski i osam mramornih maski koje datiraju iz grčkog i rimskog doba koje ‘pokazuju veliko umijeće izrade skulpture i prikaz osobina njenih vlasnika’.

Grčki kralj Aleksandar Veliki makedonski osvojio je Egipat 332. godine p.n.e., a nakon njegove smrti kontrola nad Egiptom prešla je na grčku dinastiju Ptolomej. Egipat 30. godine p.n.e. dolazi pod vlast Rimljana, koji su tom zemljom vladali sve do oko 640. godine. Tijekom proteklog desetljeća, arheolozi su oko Aleksandrije pronašli nekoliko novčića s imenom i likom kraljice Kleopatre VII unutar zidina hrama. Otkrili su i dijelove kipova i temelja hrama koji su dokazali da ih je sagradio kralj Ptolomej IV., priopćilo je ministarstvo.

 

Komentiraj