U Celju zajednička sjednica slovenske i mađarske vlade

Premijeri Slovenije i Mađarske Janez Janša i Viktor Orban predvodit će u srijedu u Celju zajedničku  sjednicu dviju vlada, objavio je u utorak ured predsjednika slovenske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, sastanak je namijenjen nastavku i intenziviranju bilateralne suradnje dviju zemalja koje imaju prijateljske i sveobuhvatne odnose. Razgovarat će se o suradnji na području gospodarstva, infrastrukture, obrane, unutarnjih poslova, kulture, znanosti i nacionalnih manjina.
U mađarskom izaslanstvu uz Orbana, sudjelovat će potpredsjednik vlade i ministar bez resora Zsolt Semjen, ministar unutarnjih poslova  Sandor Pinter, ministar obrane Tibor Benko, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i ministar za ljudske resurse Miklos Kasler, a na slovenskoj strani uz Janšu pet ministara u vladi i više državnih tajnika.
Predviđeni su i izdvojeni sastanci premijera, te odvojeni bilateralni razgovori ministara obiju država, radni ručak, zajednička izjava sa sjednice dviju vlada, te potpisivanje više bilateralnih dokumenata, javljaju mediji.
Janša i Orban potpisat će pismo namjere o osnivanju zajedničkog fonda za susjedne regije Mađarske i Slovenije uz rijeku Muru, gdje koncentrirano žive nacionalne manjine.

Također, predviđeno je potpisivanje dvostranog memoranduma  mađarske i slovenske gospodarske komore za razvoj obrta, malih i srednje velikih poduzeća, zatim ugovora o suradnji između slovenskog poduzeća za proizvodnju lakih aviona Pipistrel s mađarskim partnerom Genevation Aircraft o transferu Pipistrelove tehnologije za ultralake avione u Mađarsku, te bilateralnog memoranduma o suradnji u razvojnoj humanitarnoj pomoći te potpori progonjenim kršćanima u okviru mađarskog programa “Hungary Helps”.

Komentiraj