Pixabay

U Beču prosvjed zbog zabrane burke u javnosti

Oko 2000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u središtu Beča zbog planiranih ograničenja vezanih uz nošenje pokrivala za cijelo lice u javnosti, priopćila je policija, dok muslimanske udruge govore o brojci od 3600 prosvjednika.

Vlada je u ponedjeljak objelodanila strože politike glede imigracije, integracije i sigurnosti, uključujući i zabranu u javnosti burki i nikaba, muslimanske odjeće koja pokriva cijelo ili veći dio lica, i nošenje marama za službenice ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova.

“Oni koji nisu spremni prihvatiti vrijednosti prosvjetiteljstva morat će napustiti našu zemlju i naše društvo” stoji u tekstu sporazuma austrijske vladajuće koalicije Socijaldemokrata i centrističke Pučke stranke objavljenog u ponedjeljak.

“Svaka žena ima pravo slobodno se kretati u javnosti bez uznemiravanja i diskriminacije, bez obzira što nosi ili ne nosi”, poručila je muslimanska udruga mladih.

Prosvjednici su se također izjasnili protiv povećanih policijskih ovlasti glede nadzora građana o ograničenja vezanih uz pravo na prosvjed, tj. prijedloga ministra unutarnjih poslova Wolfganga Sobotke iz Narodne stranke desnog centra.

Francuska je prije više od šest godina zabranila burke i nikabe u javnosti, a različite zabrane te odjeće usvojile su i Belgija, Nizozemska, Bugarska i Švicarska.

U prosincu prošle godine njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na zabranu pokrivala za cijelo lice započinjući kampanju za izbor na četvrti mandat.

Komentiraj