U akciji zaštite pješaka najviše prekršaja počinili – pješaci

Damir Spehar/PIXSELL

U akciji zaštite pješaka provedenoj u srijedu na zagrebačkim cestama zabilježena su 372 prekršaja od kojih se gotovo dvije trećine odnosilo na prekršaje pješaka koji su najčešće cestu prelazili na neoznačenom mjestu i za vrijeme crvenog na semaforu.

Pojačanim nadzorom utvrđeno je 237 prekršaja pješaka koji su najranivija skupina u prometu i 135 prekršaja vozača koji nisu poštovali obveze prema pješacima, izvijestila je zagrebačka policija.

Pješaci su u najviše slučajeva (131) zatečeni u prekršaju zbog nekorištenja pješačkog prijelaza, a 105 ih je prekršaj počinilo prelazeći cestu dok je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake.

Vozači su počinili najviše prekršaja, njih 77, zbog nepropuštanja pješaka pri skretanju u bočnu ulicu s pješačkim prijelazom, a zabilježeno je i 56 prekršaja zbog nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu, doznaje se od zagrebačke policije.

Od 237 pješaka ‘uhvaćenih’ u prekršaju 108 ih je procesuirano, a za 129 su izrečene mjere pisanog upozorenja, dok je od 135 prekršaja vozača, 81 procesuiran, a za 54 su upozoreni.

Akcijom zaštite pješaka, koja je prvenstveno bila usmjerena na prekršaje vozača, policija želi smanjiti broj prometnih nesreća i stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

Policija je prije akcije pozvala vozače da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na pješačkim prijelazima, a pješake da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu.

Komentiraj