Tužili Tarantina jer želi prodati dijelove scenarija “Paklenog šunda” kao NFT

Quentin Tarantino odlučio je ukrcati se u vlak zvan prodaja umjetničkih djela kao NFT-a te je objavio kako će na NFT aukciju dati sedam scena iz originalnog scenarija filma „Pakleni šund“ koje su kasnije izbačene iz filma. Pri tome, te scene su rukom napisane, pa imaju dodatnu umjetničku vrijednost. No, tome se suprotstavila kompanija Miramax, producent filma „Pakleni šund“, koja tvrdi da su oni vlasnici filma pa tako imaju sva prava na njegovo objavljivanje, pa i na objavljivanje dijelova scenarija. I zato su prošlog mjeseca odlučili podići tužbu protiv Tarantina jer on, po njima, krši potpisani ugovor.

Podsjetimo, prodaje umjetničkih videouradaka kao NFT (non-fungible token odnosno nezamjenjivi token) u posljednjih su godinu dana donijeli milijune „suvremenim umjetnicima“ i ulagačima u digitalnu umjetnost. Kako je to digitalna imovina onda joj se možete diviti samo preko ekrana, a svaki je NFT token odnosno digitalno umjetničko djelo, jedinstven.

U odgovoru na tu tužbu Tarantino tvrdi kako je kompanija Miramax, koja ima nove vlasnike, odlučila ugristi ruku koja ju je godinama hranila te je podigla tužbu koja nije utemeljena. Naime, osnivači kompanije Miramax su braća Harvey i Bob Weinstein koji su 1994. producirali „Pakleni šund“ nakon što su brojne druge kompanije odbile financirati taj film. To je bio početak njihove dugogodišnje suradnje s Tarantinom. Nakon ulaska u financijske dubioze kompanija Miramax je prodana a Bob i Harvey su osnovali novu kompaniju Weinstein Co.

Odvjetnici koji zastupaju nove vlasnike kompanije Miramax tvrde kako ta kompanija raspolaže svim pravima vezane za svoje filmove, pa tako i pravom na NFT prodaju.  Međutim, Tarantinov odvjetnik Bryan Freedman tvrdi suprotno i poručuju Miramaxu da provjere ugovor koji je slavni redatelj potpisao s tom kompanijom. A u tom ugovoru, kaže odvjetnik, jasno piše da je Tarantinmo vlasnik prava na originalni scenarij i može raditi s njim što god hoće. Miramax, u vrijeme kada su njegovi vlasnici bili braća Weinstein, pristali su na takav dogovor. „Na sreću, Tarantinov ugovor vezan za film ‘Pakleni šund’ je pravno čist te ova tužba neće zaustaviti Tarantina u ostvarivanju svojih prava“, odgovorio je odvjetnik na ovu tužbu.

Nepoznat je datum prve sudske rasprave, s time da se u ovakvim slučajevima često događaju izvansudske nagodbe. No, poznajajući Tarantina, moguće je da će slijedeće godine pohoditi sud u Los Angelesu nekoliko puta.

Komentiraj