Tusk zatražio od Europskog parlamenta da podupre von der Leyen

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak je zatražio od Europskog parlamenta da podupre njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije.

“Prvi puta, postigli samo savršenu ravnotežnu spolova na ključnim pozicijama. Nije da Europa samo razgovara o ženama, ona ih i bira”, rekao je Tusk parlamentu koji će glasati o von der Leyen sredinom srpnja.

Izrazio je nadu da će odluka o dvjema ženama na čelnim pozicijama Unije – druga je Christine Lagarde predložena za novu čelnicu Europske središnje banke – “inspirirati mnoge djevojke i žene da se bore za svoja vjerovanja i strasti”.

“Nadam se da će to inspirirati i Europski parlament u njegovim odlukama”, rekao je Tusk.

Ursula Von der Leyen, izbor europskih čelnika za mjesto predsjednice Europske komisije, u srijedu je za svoje imenovanje došla u Strasbourg osigurati potporu europarlamentaraca među kojima je mnogo nezadovoljnih ishodom ovotjednog izbornog summita čelnika Europske unije u Bruxellesu.

Mnogi europarlamentarci ne kriju razočaranje konačnim ishodom summita Europskog vijeća koji je njemačku ministricu iznjedrio kao kandidata za čelno mjesto Komisije urušivši, kako ocjenjuju, koncept spitzenkandidata koji je trebao demokratizirati izborne procese u Europskoj uniji.

Tusk kaže da je konačna odluka šefova država i vlada EU-a donesena konsenzusom i da je za nju trebalo manje vremena nego za izbor kandidata prije pet godina.

“Jasno je da samo kada smo ujedinjeni možemo biti protuteža najmoćnijim globalnim igračima”, kazao je.

Von der Leyen (60) članica je njemačkog CDU-a/EPP i ministrica obrane Njemačke od 2013., a uz njemački tečno govori engleski i francuski.

Njezin je ministarski mandat obilježen skandalima oko javne nabave u ministarstvu obrane, desnog ekstremizma u njemačkoj vojsci (Bundeswehr), kritike velikih razlika u vojnoj spremnosti i pada dvaju njemačkih mlažnjaka Eurofighter prošloga tjedna, pri čemu je jedan pilot poginuo.

Komentiraj