Tusk naglasio važnost suradnje oko Ukrajine u razgovoru s Trumpom

HINA / Oksana TOSKIĆ / TANJUG

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk naglasio je potrebu transatlantske suradnje oko Ukrajine tijekom telefonskog razgovora u petak s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je jedan izvor u EU-u.

Tusk je također imao telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, koji je zatražio Trumpovu potporu protiv “ruske agresije” nakon aneksije Krima, kazao je izvor.

Trump je rekao ranije ove godine da bi Sjedinjene Države mogle prihvatiti rusku aneksiju Krima ako to dovede do poboljšanja odnosa između dviju država, koji su se jako pogoršali zbog Sirije.

“Tusk je čestitao Trumpu na pobjedi na izborima, pozvao ga je na summit EU-SAD i naglasio je važnost transatlantske suradnje, među ostalim po pitanju Ukrajine”, kazao je izvor u Uniji koji je želio ostati anoniman.

Trump je zahvalio Tusku na pozivu i “pozvao ga je u Bijelu kuću prije summita EU-SAD, nakon svoje inauguracije” 20. siječnja, dodao je izvor.

Po njegovim riječima, Tusk i Porošenko razgovarali su o “transatlantskoj suradnji po pitanju sukoba između Ukrajine i Rusije” i pripremama za summmit EU-Ukrajina koji će se održati idući četvrtak.

Komentiraj