Turska prijeti sankcijama zbog kurdskog referenduma o neovisnosti u Iraku

epa

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je da će uvesti sankcije kurdskom sjevernom Iraku zbog planiranog referenduma o neovisnosti, stvarajući gospodarski pritisak na kurdske vlasti nakon postavljanja turske vojske na glavni komercijalni granični prijelaz.

Turska, dom najveće kurdske populacije u regiji, upozorava da bi raspad susjednog Iraka ili Sirije mogao dovesti do svjetskog sukoba, te će u petak, tri dana prije referenduma, pripremiti službeni odgovor.

Erdogan je otkrio kako turska vlada i odbor za sigurnost istražuju Ankarine opcije. Oni će “predstaviti svoje stajalište o vrsti sankcija koje se mogu uvesti”, rekao je turski čelnik novinarima u New Yorku, a prenijela državna agencija Anadolija.

“No one neće biti uobičajene”, dodao je.

Kurdske vlasti u Iraku ignoriraju sve veći međunarodni pritisak da otkažu glasovanje o neovisnosti za koje susjedne države strahuju da će potaknuti pobune u njihovim kurdskim populacijama. Zapadni saveznici tvrde da bi ono moglo odvratiti od borbe protiv Islamske države.

Turska je vojska u ponedjeljak pokrenula iznimno uočljivu vojnu vježbu u blizini graničnog prijelaza Habur za koju vojni izvori tvrde da će trajati do 26. rujna, dan nakon planiranog referenduma.

Oko stotinu tenkova i vojnih vozila uz podršku radara i bacača raketa stacionirani su na poljanama u blizini granice, s ciljnicima usmjerenim prema kurdskim planinama.

Takvo je gomilanje vojske oslabilo tursku liru, na preko 3.5 za dolar, no u srijedu se oporavila na 3.46. Zasad to nije imalo pretjeranog utjecaja na kamione koji čekaju u redu da uđu na teritorij kojeg kontrolira Kurdska regionalna vlada (KRG) u Iraku.

Turska je dugo godina jedina poveznica KRG-a s vanjskim svijetom. S tom je poluautonomnom regijom izgradila snažne trgovinske odnose kojima se kroz Tursku do međunarodnih tržišta izvoze stotine tisuća barela nafte dnevno.

Sankcije znače “propast” 

Erdogan nije razjasnio o kakvim sankcijama razmišlja Ankara, a vozači kamiona koji su u srijedu čekali na Haburu izrazili su strah za svoju egzistenciju ako se zatvori taj prijelaz ključan za lokalno gospodarstvo.

“Imam četvero djece, 35 godina, a nema ni poslova ni tvornica u regiji”, rekao je vozač Abdurrahman Yakti koji prevozi sirovu naftu od Iraka do rafinerije u južnom gradu Iskenderunu.

“Zapeli smo na ovom poslu. Ako se vrata zatvore, to će biti naša propast”, naglasio je Yakti.

Ferhat, drugi vozač koji preko te granice vozi duže od 10 godina, smatra kako će zatvaranje Habura značiti paralizu jugoistoka Turske.

“To neće samo utjecati na ljude poput mene koji rade za 1500 lira (oko 2700kn) mjesečno, nego i za gospodarstvenike. Prevozimo sirovu naftu iz Iraka, ali isto toliko kamiona donosi dobra iz Istanbula i iz cijele Turske u Irak”, dodao je Ferhat.

Gomilanje vojne snage na granici i prijetnje sankcijama pokazuju koliko je dubok strah u Turskoj da će referendum u ponedjeljak ohrabriti ilegalnu Kurdistansku radničku partiju (PKK) koja već više od tri desetljeća vodi pobunu na turskom jugoistoku.

Turske zračne snage redovito gađaju ciljeve PKK-a koje djeluju iz planinskog sjevera Iraka, a nekoliko puta je na to područje poslana i tursko pješaštvo.

Turska je uoči početka ofenzive na Mosul, drugi najveći irački grad koji je bio u rukama Islamske države, stacionirala svoje snage u obližnjem gradiću Bashiqa, ignorirajući time neodobravanje iračkog ministra Haidera al-Abadija.

Ankara se smatra i zaštitnikom iračke manjine Turkmena, a posebno je usredotočena na Kirkuk, grad važan za naftnu industriju kojeg su Kurdi zauzeli 2014. nakon što se iračka vojska povukla u bijegu od napredovanja militanata Islamske države.

Komentiraj