hina

TURBULENTAN PRAZNIK NEOVISNOSTI Poljski predsjednik osudio nacionalističke slogane

Poljski konzervativni predsjednik Andrzej Duda (na slici desno) osudio je u ponedjeljak nacionalističke, ksenofobne i antisemitske slogane tijekom spektakularnog mimohoda u Varšavi koji je organizirala krajnja desnica prigodom Praznika neovisnosti.

Snimke tog skupa više desetaka tisuća osoba uz eksplozije petardi, dimne efekte u bojama i baklje kao i žestoke slogane izazvale su kritike i u stranim medijima od kojih neki upozoravaju da se radilo o fašističkom mimohodu.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova i Američki židovski odbor su pozvali poljske vlasti da reagiraju nakon tog skupa, koji je korišten za ” širenje slogana pobornika nadmoći bijele rase i neonacističke retorike”, prema priopćenju AJC-a.

U ponedjeljak je tijekom putovanja na jug Poljske Duda izrazio žaljenje zbog zastava koje su nosile neodgovorne osobe čije su “poruke neprihvatljive svakoj poštenoj osobi u Poljskoj jer se ne može izjednačavati patriotizam i nacionalizam”.

“U našoj zemlji nema mjesta ksenofobiji, bolesnom nacionalizmu i antisemitizmu”, bio je odlučan Duda.

Šef nacionalističke konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski je izjavio da spominjanje “60.000 nacista na ulicama Varšave”, kako su ih nazvali neki komentatori, “predstavlja uvredu poštenih ljudi, iako je bio nesretnih i potpuno neprihvatljivih incidenata”.

Kaczynski nije isključio da se radi o provokaciji onih koji žele naštetiti Poljskoj, ne preciziravši na koga misli.

Nekoliko sati ranije je glasnogovornica PiS-a Beata Mazurek naglasila da je njezina stranka proslavila Praznik neovisnosti u Krakovu i da stranka nije službeno sudjelovala u mimohodu u Varšavi koji je organizirao pokret krajnje desnice Mladost Velike Poljske.

Moto mimohoda je bio “Želimo Boga” prema katoličkoj pjesmi pjevanoj u Poljskoj kao izraz odbacivanja islama. Osim klasičnih slogana “Bog, čast i domovina”, “Slava našim junacima”, čuli su se i ksenofobni slogani ” Čista Poljska, bijela Poljska”, “Gubite se s vašim izbjeglicama”.

Komentiraj