Trump želi vojnu paradu za nacionalni praznik poput pariške, ali “još bolju”

EPA/IAN LANGSDON

Predsjedniku Donaldu Trumpu toliko se svidjela vojna parada koju je 14. srpnja odgledao u Parizu na Dan pada Bastille da je želi kopirati za Dan neovisnosti Sjedinjenih Država, ali želi da američka bude još “još bolja” od francuske.

Vojna parada u Parizu “jedna je od najsjajnijih” koje sam do sada vidio, rekao u ponedjeljak Trump primajući u hotelu francuskog kolegu Emmanuela Macrona koji je stigao u New York na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a.

“Bilo je mnogo zrakoplova i mnogo vojnika. Zbog svega viđenog mislim da ćemo organizirati veliki vojni mimohod u Wahingtonu na Aveniji Pennsylvanija 4. srpnja”, na američki nacionalni praznik i” nastojat ćemo da bude bolji” od 14. srpnja u Francuskoj, rekao je Trump sa smiješkom.

Da bi pokazao predanost toj ideji Trump je najavio da će predstojnik njegova ureda John Kelly, umirovljeni general američke mornarice, “vidjeti može li se to učiniti već ove godine” za proslavu Dana neovisnosti, kada Amerikanci slave donošenje Deklaracije o neovisnosti iz 1776.

“Pokušat ćemo nadmašiti” francusku vojnu paradu, rekao je Trump.

U američkoj prijestolnici zapravo se održava parada na Aveniji Constitution, no u pravom smislu riječi to nije vojna parada, jer marširaju i školski glazbeni orkestri te različite kulturne skupine.

Komentiraj