Američki predsjednik Donald Trump primio je u petak u Bijeloj kući egipatsko-američku aktivisticu Ayu Hijazi, osnivačicu nevladine organizacije za djecu koja žive na ulici, koju je sud u Kairu pustio nakon tri godine provedene u zatvoru.

“Sretni smo što se Aya vratila, velika je čast primiti je u Ovalnom uredu”, rekao je Trump.

Puštena je 16. travnja, nekoliko tjedana nakon posjeta egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al Sisija Bijeloj kući.

Po riječima Seana Spicera, glasnogovornika američkog predsjednika, potonji se “u najvećoj tajnosti izravno zauzeo za nju i jasno poručio egipatskoj vladi koliko je važno da ta Amerikanka bude puštena na slobodu”.

“Predsjednik je o tome neslužbeno razgovarao s Al Sisijem u prigodi njegova posjeta Bijeloj kući”, dodao je.

Trump je tijekom Sisijeva posjeta Sjedinjenim Državama ocijenio da njegov egipatski kolega radi “fantastičan posao” i jasno je okrenuo stranicu prethodne administracije koja je kritizirala Egipat zbog povrede ljudskih prava.

Sud u Kairu je oslobodio odgovornosti i supruga Aye Hijazi te šestero suoptuženika u istom predmetu.

Svi su bili optuženi za krijumčarenje ljudi, spolno iskorištavanje djece i osnivanje nevladine organizacije bez službenog odobrenja.

Kritičari optužuju Sisijev režim da je zaustavio demokratske promjene pokrenute u prosvjedima 2011. u kojima je s vlasti svrgnut Hosni Mubarak. Režim ne trpi nikakvu oporbu, bila ona islamistička, laička ili liberalna.

Komentiraj