Trump odobrava objavu memoranduma o FBI-ju

Bijela kuća će vjerojatno u petak poručiti Kongresu da je predsjednik Donald Trump odobrio objavljivanje republikanskog kongresnog memoranduma koji sadrži navode o pristranosti FBI-ja protiv njega, vjerojatno bez uređivanja, objavio je dužnosnik Bijele kuće u četvrtak.

“Posljednjih nekoilko dana smo uzeli kako bi bili sigurni da memorandum ne govori previše o tajnim informacijama. Trenutno smatram da će se dogoditi, da ćemo vjerojatno sutra reći Kongresu da je predsjednik u redu s tim”, poručio je dužnosnik novinarima na letu Air Force One pri povratku Trumpa u Washington nakon što je govorio na republikanskom skupu u Zapadnoj Virginiji.

“Sumnjam da će biti uređivanja. A zatim će to biti u rukama Kongresa”, dodao je dužnosnik.

Memorandum od četiri stranice naručio je zastupnik Devin Nunes, republikanski predsjednik Obavještajnog odbora Zastupničkog doma i napisali su republikanci iz odbora.

Prema izvorima upoznatim s njim memorandum optužuje FBI i ministarstvo pravosuđa za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame da su doveli u zabludu suca suda za inozemno obavještajno prisluškivanje prošlog ožujka dok su tražili produljenje naloga za prisluškivanje protiv savjetnika Trumpove kampanje Cartera Pagea, konzultatnta naftne industrije s brojnim kontaktima u Rusiji.

Isto tako optužuje agencije za provedbu zakona da nisu rekli sudcu kako je nalog temeljen na uvelike diskreditiranom dosjeu o navodnim kontaktima Trumpa s Rusjom kojega je sastavio bivši britanski špijun Christopher Steele čiji rad je djelomično platila predsjednička kampanja Hillary Clinton 2016. i Demokratski nacionalni odbor.

Demokrati, koji su se žestoko borili da se memorandum ne objavi, tvrde da je on pokušaj Trumpovih republikanaca da potkopaju istragu posebnog savjetnika Roberta Muellera o mogućem dosluhu Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije i da li je američki predsjednik pokušao spriječiti istragu.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan u četvrtak je rekao kako taj memorandum nije optužnica FBI-ja ili ministarstva pravosuđa, nego da mu je cilj osigurati da se prisluškivanje provodi ispravno.

“Ako su zloupotrijebljene američke građanske slobode, onda to treba izaći na svjetlo da se to više ne dogodi”, istaknuo je Ryan predt republikanskim zastupnicima”.

Komentiraj