Vlada Donalda Trumpa pokazala je u petak čvrstu odlučnost da zaustavi odavanje povjerljivih informacija koje ostavlja dojam da je njegova administracija u neredu, a najnoviji takav slučaj odnosi se na osnivanje velike porote za istragu o navodnom ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore.

“Reći ćemo jasno i glasno: praksa odavanja informacija mora prestati”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu ministar pravosuđa Jeff Sessions, koji je bio u društvu s ravnateljem američkih obavještajnih služba Danom Coatsom.

Sessions je, kritizirajući “strašno velik broj objava povjerljivih informacija” koje ometaju djelovanje izvršne vlasti, rekao da je utrostručio broj istraga protiv onih koji su optuženi da potkopavaju nacionalnu sigurnost tako što previše brbljaju s medijima.

Dodao je da su zasad optužene četiri osobe.

Nakon Trumpovih nedavnih optužaba da nije bio dovoljno “odlučan” u borbi s objavljivanjem informacija koje su trebale biti tajne, Sessions je bio pod pritiskom da izvede silovit protuudar i začepi ‘rupe’.

“Nijedna država ne može biti djelotvorna ako njezini čelnici ne mogu otvoreno raspravljati o osjetljivim pitanjima i slobodno razgovarati sa stranim čelnicima uz puno povjerenje”, rekao je Sessions.

Odavanje povjerljivih informacija postalo je gotovo svakodnevno u zadnjih šest mjeseci u prilikama čestih promjena najbližih predsjednikovih savjetnika i sređivanja računa u izvršnoj vlasti.

Čak je i bivši ravnatelj FBI-ja James Comey kojeg je Trump smijenio, priznao da je medijima prenio bilješke o svojim susretima s predsjednikom ne bi li potaknuo imenovanje posebnog državnog tužitelja u vezi s navodnim ruskim upletanjem u izbore.

Potonji, Comeyjev prethodnik, Robert Mueller, osnovao je veliku porotu u toj istrazi i tako otežao zadaću predsjedniku ako ga on odluči smijeniti.  To najnovije prenošenje informacija medijima razbjesnilo je šefa Bijele kuće.

Zajedno sa Sessionsom bio je i obavještajni ravnatelj Dan Coats koji je rekao da curenje tajnih informacija ugrožava nacionalnu sigurnost. On je kazao kako takvo kršenje nacionalne sigurnosti dolazi iz niza izvora među kojima i izvršne vlasti te Kongresa.

Komentiraj