Trump obećao daljnju potporu Japanu glede Sjeverne Koreje

Epa

Američki predsjednik Donald Trump obećao je nastavak suradnje s Japanom glede Sjeverne Koreje nakon što je Pyongyang ispalio raketu koja je preletjela preko japanskog teritorija, priopćila je u srijedu Bijela kuća.

Trump i japanski premijer Shinzo Abe razgovarlai su telefonom i “potvrdili su nastavak bliske suradnje” u naporima za rješavanje problema koji predstavlja Sjeverna Koreja, rekla je glasnogovornica Sarah Sanders. Pyongyang je ranije ovaj tjedan ispalio balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela japanski teritorij.

Raketa srednjeg dometa Hwasong-12 ispaljena je iz Sunana, blizu Pyongyanga, u 5.57 sati (ponedjeljak, 22.57 sati) i preletjela je iznad japanskog otoka Hokkaida.

Abe i južnokorejski predsjednik Moon Jae In dogovorili su se ranije u srijedu da će izvršiti veći pritisak na Sjevernu Koreju.

Abe i Moon “složili su se oko potrebe da se pojača pritisak na Sjevernu Koreju do krajnje granice kako bi ju se prisililo da dragovoljne dođe za pregovarački stol”, rekao je Park Soo-hyun, glasnogovornik ureda južnokorejskog predsjednika, a prenijela je novinska agencija Yonhap.

Dvojica čelnika također su rekla da će pozvati na oštrije sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Pyongyanga.

Pyongyang svoje vojne ambicije opravdava potrebom da se zaštiti od Sjedinjenih Država. Ovaj zadnji raketni pokus, proveden nakon nakon subotnjeg ispaljivanja triju projektila kratkog dometa, dogodio se u vrijeme zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Seula i Washingtona na Korejskom poluotoku. Te vježbe svaki put izazovu bijes Sjeverne Koreje koja kaže da ih smatra pripremom za invaziju na svoj teritorij.

Komentiraj