Trump će potpisati izvršnu uredbu o reformi policije

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će potpisati izvršnu uredbu o reformi policije, iako se još ne zna što će točno promijeniti, u vrijeme dok je SAD poprište prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti.

„Krajnji cilj je da imamo zakon i red i želimo da se to postigne pošteno, pravedno i sigurno“, rekao je američki čelnik u ponedjeljak, naglašavajući kako snage sigurnosti „većinom čine odlični ljudi“.

Trump je prošlog tjedna natuknuo kako razmišlja o ideji uključivanja većeg broja socijalnih radnika u rad policije, te postavljanja nacionalnih policijskih standarda.

Prosvjedi diljem SAD-a traju od prošlog mjeseca kad je Afroamerikanac George Floyd preminuo u Minneapolisu jer je policajac klečao na njegovom vratu gotovo devet minuta, iako ga je Floyd upozoravao da ne može disati.

Trumpov potez događa se dok Kongres pregovara o uvođenju reformi policije na državnoj razini, iako većinu reformi trebaju donijeti savezne države i lokalne vlade koje upravljaju svojim snagama sigurnosti.

Demokrati žele zabraniti zahvat gušenja i nenajavljene policijske pretrese po nalogu te žele veći broj kamera na policajcima i bazu podataka lošeg postupanja snaga sigurnosti. Traži se i izmjena imuniteta policajaca kako bi bili lakše sankcionirani za loše postupanje.

I republikanci rade na svojim prijedlozima, a očekuje se da će oni biti blaži.

Aktivisti ljevice pak zahtijevaju smanjivanje sredstava za policiju kako bi se taj novac preusmjerio na socijalne programe, a radikalnija struja predlaže potpuno ukidanje policije.

Komentiraj