IZBORI 2024 Prijete hakerski napadi, lažne vijesti, dezinformacije i umjetna inteligencija

Autor:

Pixabay

Državno izborno povjerenstvo, uoči čak tri izborna procesa koja nas čekaju u ovoj godini, pozvalo je sve sudionike da podignu razinu kibernetičke sigurnosti.

Naime, izvještava HRT, raste zabrinutost zbog utjecaja kibernetičkih napada na izborni proces, a sve više i zbog mogućeg širenja dezinformacija uz pomoć umjetne inteligencije.

Kibernetički napadi, dezinformiranje, lažne vijesti – neki su od najvećih izazova za nadolazeće izbore. Prvi put na takve opasnosti upozoravaju u Državnom izbornom povjerenstvu te pozivaju političke stranke i ostale izborne sudionike da poduzmu odgovarajuće mjere.

“Nakon što smo održali nekoliko pripremnih sastanaka u Bruxellesu vezano za europske izbore, to se nametnulo kao jedna od važnih tema i kod izbornih povjerenstava drugih država, ali i od stručnjaka za kibernetičku zaštitu”, govori Slaven Hojski, član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva.

Sve više kibernetičkih napada

Jer svake godine sve je više kibernetičkih napada kao na ključnu infrastrukturu. Na meti je i Hrvatska. SOA posebno prati prijetnje koje stižu iz drugih država.

Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e u 2023. godini bilježi do sada najveći godišnji porast od preko 60% u broju otkrivenih državno-sponzoriranih kibernetičkih napada.

U borbi protiv hakera, EU je početkom godine donijela novu Direktivu za jačanje sigurnosti država članica. Ništa se ne prepušta slučaju jer izbori za europski parlament sve su bliže. Riječ je jedinstvenom izbornom sustavu koji može biti posebno osjetljiv zbog činjenice da se glasanje istodobno održava u 27 zemalja.

“Sve ono što 2019. godine na zadnjim europskim izborima nismo ni sanjali da će se dogoditi sad postaje jedno ozbiljno pitanje s kojim se treba pozabaviti. Jedno pitanje je kibernetička sigurnost, drugo je umjetna inteligencija”, kaže Hojski.

Očekujte poplavu deizinformacija

“Ono što možemo očekivati je ogroman skok dezinformacija i poluinformacija ne bi li se utjecalo na javno mnijenje ljudi”, ističe stručnjak za kibernetičku sigurnost Marko Gulan.

Pod posebnim povećalom bit će političke kampanje uoči izbora. Svjesni su toga i tehnološki divovi poput Mete, Googlea i TikToka pa su potpisali sporazum za borbu protiv lažnog sadržaja. Posebno se to odnosi na deepfake – sadržaj koji se koristi obmanjujućim zvukom, videom i fotografijama za oponašanje sudionika u izborima.

“Velike platforme mogu se itekako boriti protiv dezinformacija alatima umjetne inteligencije koji će pri samom plasmanu tih informacija, pri samom uploadu nekog sadržaja provjeriti taj sadržaj, staviti ga ako je rubno suspektan da ga čovjek provjeri i pusti u eter odnosno u bespuća društvenih mreža“, kaže Gulan.

Pred nama je najveća izborna godina u povijesti – na birališta će izaći gotovo polovina svjetskog stanovništva u više od 60 država na svim kontinentima. Prioritet je, stoga, sigurnost izbornih procesa jer ovo je godina koja će oblikovati budućnost globalne politike.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.