TRAKAVICA SE NASTAVLJA: Ponovno odgođeno suđenje za Planinsku

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska, odgođeno je zbog nedolaska suoptuženog Mladena Mlinarevića, koji po tvrdnji njegovih odvjetnika ima zdravstvenih problema s kralježnicom.

Mlinarevićeva obrana sudu je predočila medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da mora strogo mirovati pa je suđenje odgođeno do 3. studenoga.

Na suđenju u slučaju Planinska Sanader je suočen s Uskokovom optužbom da je primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Optužbe u slučaju Planinska je, osim Fiolića, priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Suđenje se u srijedu trebalo nastaviti nakon tromjesečne stanke. U lipnju je također prekinuto zbog zdravstvenih tegoba, no toga puta Sanaderovih.

Ročišta u slučaju Planinska još su se prošle godine počela odgađati zbog Sanaderovih zdravstvenih tegoba. Na sudu se tada moglo doznati da on i od ranije ima srčanih problema, a krajem listopada prošle godine stanje mu se pogoršalo pa je nekoliko dana proveo u bolnici.

Sudska vještakinja na zadnjem je ročištu u lipnju ustvrdila da Sanader zbog poremećaja ritma srca i povećane razine šećera u krvi na optuženičkoj klupi može pasti u nesvijest, zbog čega je trebao obaviti detaljne pretrage na KBC-u Rebro.

Suđenje u slučaju Planinska je pri kraju pa bi ubrzo nakon prekida trebale uslijediti obrane okrivljenika i završni govori njihovih odvjetnika i tužiteljstva.

Nekada najmoćniji hrvatski političar suočen je s nizom optužbi za korupciju. Ustavni sud je krajem srpnja ukinuo pravomoćnu presudu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih dužnosnika, nepravomoćno osuđen za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media, a očekuju ga i suđenja zbog optužbi da je bivšeg čelnika HEP-a Ivana Mravka poticao da ispod tržišne cijene prodaje struju Diokiju, koji je tada bio u vlasništvu Roberta Ježića, te šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

Komentiraj