TONSKI ZAPISI IZ NACIONALA Udruga ugovornih ordinacija traži da USKOK uđe u Dom zdravlja

Na temelju skandaloznih  tonskih zapisa razgovora istaknutih dalmatinskih HDZ-ovaca o lanjskom izboru ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koje je Nacional objavio u dva navrata i drugih saznanja koje imaju o radu te ustanove Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO ) zatražila je od USKOK-a i DORH-a pokretanje istrage o poslovanju te  regionalne  zdravstvene ustanove.  Uz to, traže i da se provjeri imovina čelnih ljudi  Doma zdravlja,  bivšeg i sadašnjeg ravnatelja dr Dragomira Petrica i dr Marka Rađe. Kao njihove zaštitnike više Nacionalovih izvora navelo je splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i šefa županijskog HDZ-a Antu Sanadera, što je jasno razumljivo i iz tonskih zapisa.   

Dr Josipa Rodić, predsjednica HUUGO-a, potvrdila je Nacionalu da se udruga obratila USKOK-u i DORH-u  dodajući da je u trenutku kad su tonski zapisi postali dostupni javnosti država trebala reagirati, no da o o tome nemaju nikakvih saznanja pa su se sami obratili istražnim tijelima.

“Dom zdravlja Splitsko dalmatinske županije definitivno uništava primarnu zdravstvenu zaštitu. Primjerice, ne raspisujući koncesije po odlasku liječnika u mirovinu i preuzimajući te ordinacije  ‘pod svoje’ najprije su ordinacije ugasili, a potom, kad se uspostavilo da su liječnici ipak potrebni, angažirali iste umirovljene liječnike, ali kao svoje zaposlenike” rekla je Rodić dodajući da danas 18% umirovljenika drži mrežu primarne zdravstvene zaštite.  Pritom je kao najveću zamjerku čije posljedice trpe pacijenti Rodić istaknula  u dalmatinskom Domu zdravlja osmišljen model timova bez nositelja.

U zahtjevu za kontrolu Doma zdravlja, koji je zaprimljen u USKOK-u i DORH-u 12.srpnja, navodi se: ” Poštovani, molimo kontrolu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, na temelju zapisnika Upravnog vijeća Doma zdravlja još od 2015./2016. g. Tada je tražena vanjska revizija poslovanja Doma zdravlja koja nikada nije provedena . Tada je ravnatelj Doma zdravlja bio dr Dragomir Petric, a pomoćnik dr Marko Rađa (koji je u isto vrijeme i član Upravnog vijeća Doma zdravlja i sindikalni povjerenik). Na sjednici Upravnog vijeća Doma zdravlja održanoj 24.06.2019. za ravnatelja Doma zdravlja izabran je Marko Rađa, a dr Petric njegov je pomoćnik. Iz tonske snimke objavljene u tjedniku Nacional jasno je da je župan Blaženko Boban upoznat sa svime i svjesno je htio zataškati neprovođenje odluke Upravnog vijeća Doma zdravlja o potrebi vanjske revizije Doma zdravlja. Zbog toga je i smijenio cijelo Upravno vijeće Doma zdravlja i imenovao novo. Nadamo se da  po objavi tonske snimke ide službena istraga DORH-a i USKOK-a,  jer se novac namijenjen zdravstvenoj zaštiti stanovništva troši na nezdravstvene potrebe, netransparentno. Molimo vas za provjeru imovine dr Petrica Dragomira i dr Rađe Marka.  Znamo da ste pretrpani poslom , ali radi se o prevažnoj stvari koja je od nacionalnog interesa. Molim informacije o učinjenom i podacima do kojih ste došli.”

Osim ovog zahtjeva, zbog nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije još su 2017. i 2018. podnijete kaznene prijave protiv Petrica, Rađe i još nekih aktera , a zajedničko im je da upućuju da se javna ustanova koristi za privatne interese. Obe kaznene prijave Nacional je dobio na uvid. U prvoj, koja je  potpisana sa „Stanovnici Makarskog primorja – pacijenti“ , upućuje se na nepravilnosti i pogodovanje u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju u Makarskoj, a drugoj, potpisanoj sa „Radnici Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije“ koju prati obimna dokumentacija prijavljuju se sumnje povezane s izbjegavanjem  javne nabave prilikom kupnje dijagnostičke opreme i aparata za hemodijalizu. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora na temelju tih prijava Domom zdravlja bavi se tužiteljstvo.

Objavljeni tonski zapisi,  kraća  i proširena verzija, koji su u posjedu Nacinala  razotkrili su kako dalmatinska vrhuška HDZ-a kadrovira na lokalnoj razini u čemu su  glavni akteri  Boban i Ante Sanader koji su prošle godine, unatoč protivljenju Upravnog vijeća ustanove, za ravnatelja kao v.d.- a instalirali Dragomira Petrica. Prethodno su smjenjena tri člana Upravnog vijeća, a kao  kompromisno rješenje natječaj je poništen. “Ostali su ustrajni u naumu da imaju svog čovjeka na čelu zdravstvene ustanove koja ubire milijune od zakupnina, koncesijskih naknada i decentraliziranih sredstava zdravstva, a usto je sa svojih 13 ispostava ogroman bazen za zapošljavanja podobnih ili dodjelu drugih poslova i pogodnosti odabranima” , izjavio je Nacionalov izvor, a tonska snimka potvrdila da su tada otkazali i poslušnost stranačkom šefu, premijeru Andreju Plenkoviću. Naime, bilo im je poručeno da izaberu „časnog čovjeka“ , a ne kontraverznog Petrica. Ove godine, pak, na natječaju je za ravnatelja  izabran Marko Rađa, koji je bio Petricev pomoćnik, a bivši ravnatelj postao je  pomoćnikom novog. Nacionalovi izvori su takav rasplet predvidjeli čim je natječaj bio raspisan upozoravajući da će Rađa, koji je Petricu bio desna ruka, raditi jednako kao što su dosad radili u tandemu i da neće biti pomaka u organizaciji primarne zdravstvene zaštite niti će se riješiti problemi s manjkom radiologa, ginekologa, pedijatara i timova bez nositelja.

O tonskim zapisima iz Nacionala u Saboru je govorio i zastupnik MOST-a  Miro Bulj uzimajući  splitsko-dalmatinski Dom zdravlja kao primjer HDZ-ovog kadroviranja.  Za Nacional je Bulj tonske zapise nazvao potvrdom onoga o čemu  već godinama govori, a odnosi se na niz primjera devastacije kvalitete i kvantitete zdravstvene zaštite,  posebno u mjestima udaljenijim od Splita i nikad gore zdravstvene usluge. Nakon istupa u Saboru Bulj je najavio da  će zatražiti ostavku župana Bobana kao „zaštitnika i bivšeg i sadašnjeg ravnatelja.“  Na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije u utorak Bulj će, potvrdio je Nacionalu, zatražiti Bobanovu ostavku jer smatra da bi to s županove strane bio „minimum pristojnosti“ prema građanima.

 

 

Komentiraj