Tomo Medved: “Postavljeno 1518 kontejnera za stradale, uklonit će se 406 oštećenih objekata”

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za saniranje posljedica potresa Tomo Medved u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da su na potresom pogođenom području do sada postavili 1518 kontejnera i mobilnih kućica, a najavio je i uklanjanje 406 oštećenih objekata koji predstavljaju ugrozu.

“Na električnu energiju priključeno je 1847 smještajnih objekata. U kontejnerskom naselju Sajmište u Petrinji u završnoj je fazi opremanje kontejnera te se useljavaju obitelji. Želim naglasiti i činjenicu da smo konkretno za Petrinju i okolna naselja osigurali ukupno 533 kontejnera i 109 mobilnih kućica, sveukupno 642 smještajna objekata za područje Petrinje”, rekao je Medved.

Ministar branitelja i ravnatelj Stožera najavio je uklanjanje 406 oštećenih građevina, od kojih ih je 373 na području Sisačko-moslavačke županije, 24 u Karlovačkoj te devet objekata u Zagrebačko županiji. Podsjetio je da su uspostavili ured za podnošenje zahtjeva za obnovom i izgradnjom u Petrinji te dva mobilna tima koji su povezani s katastrom i gruntovnicom. Ti su timovi, dodao je, u četvrtak u naseljima Mošćenica i Gornja Bačuga.

Naglasio je kako su do sada zaprimili ukupno 1161 zahtjev. “U Marinbrodu i općini Donji Kukuruzari započeli su s radom mobilne bazne postaje telefonske i internetske mreže. Predvidjeli smo uspostavu ukupno šest mobilnih postaja”, izjavio je Medved.

Profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i dalje prate pojave urušnih vrtača, a izrađeno je i preliminarno izviješće prema kojem je pogođenom području nastalo 96 urušnih vrtača.

Medved je izvijestio da se nastavlja isplaćivanje jednokratnih naknada za stradale, ukupno je isplaćeno 94 milijuna kuna temeljem 29.580 izdanih zahtjeva. U vojarni Pukovnik Predrag Matanović i dalje su, zbog potresa, smještena 64 civila. Ukupno je, dodao je Meded, pregledano 33.946 objekata, od kojih je sa oznakom crveno 4066, žutom 7368 i sa zelenom 22.517 objekata.

Komentiraj