Tomislav Tomašević: “Kako mi možemo voditi vladu s 27 ministara, a da to bude brzo i efikasno?”

Tomislav Tomašević u podne će održati prvu konferenciju za medije, nakon pobjede u prvom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika.

Iz platforme Možemo! najavili su da će se Tomašević obratiti javnosti ispred zgrade gradske uprave Grada Zagreba.

S njim će biti i njegovi kandidati za zamjenicu i zamjenika gradonačelnika, Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Najavljeno je kako će na presici rekapitulirati rezultate prvog kruga i najaviti kampanju za drugi krug izbora.

Tijek konferencije:

“Još jednom bih se zahvalio svim Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su nam dali glas. Bez obzira što ova prednost izgleda golema u odnosu na protukandidata Miroslava Škoru, mi ćemo u drugom krugu dati sve od sebe u kampanji”, rekao je na početku Tomašević.

O mandatima u Skupštini je rekao: “Za većinu će biti potrebno dugoročno 25 zastupnika, očekujemo da ćemo je imati. Kao što smo ranije rekli, prema tome smo transparentni, prije izbora smo govorili s kime bismo koalirali. Jasno smo rekli da ćemo sa strankama od centra prema lijevo, svima koji su bili oporba HDZ-u i Bandiću, a od stranaka jedini tko je prešao prag je SDP, s njima očekujemo razgovore i ne vjerujemo da ćemo imati problema, jer su programi dosta kompatibilni”.

“Bit ćemo otvoreni za dijalog, posebice dugoročnih projekata, kako bi oni išli dalje bez obzira na to hoćemo li na vlasti biti iduće četiri godine”, poručio je Tomašević.

Dodao je da će tražiti konsenzus sa svima. Tomašević se zahvalio svima koji su svojim biračima poručili da glasaju za njega.

“Bez obzira na ovu veliku prednost, nama je apsolutno svaki glas koji ćemo dobiti 30. svibnja ključan, jer nam je potreban veliki legitimitet za promjene koje ćemo raditi nakon izbora. Još jednom molim građane, sve koji su nam dali glas u prvom krugu, a i one koji nisu, da glasaju za nas kako bismo imali što veći legitimitet”, rekao je Tomašević.

“Hvala svim građanima koji su nam dali glas. Naš kandidat ima premoćno vodstvo, u Skupštini imamo 23 mandata. U 16 od 17 gradskih smo pobijedili, u u 12 od 17 možemo samostalno tvoriti većinu, u 101 mjesnom odboru možemo tvoriti većinu”, rekla je Danijela Dolenec.

“Platforma je napravila 2 programa, jedan od naše grupe stručnjaka, a drugi koji su sastavile kvartovske grupe. Kroz veliku anketu na uzorku od 10 tisuća građana pobrojani su svi problemi. Ukrižavanjem tih dvaju programa dobiva se sinergijski učinak kojim ovaj grad može ići korak dalje. Mi mislimo da najbolje poznajemo ovaj grad, da poznajemo svaku njegovu poru i da imamo rješenja za njegove boljke”, kazao je Luka Korlaet.

Tomašević je rekao da se u izbornoj noći čuo s Joškom Klisovićem, a da će o suradnji i konkretnim potezima još razgovarati.

PHOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Komentirao je izjavu Urše Raukar koja je pozvala direktore gradskih poduzeća i pročelnike da stave mandat na raspolaganje. “Demokratska praksa u svim gradovima, ali i u državi, premijer je zatražio od direktora javnih poduzeća da stave mandat na raspolaganje. Mi pratimo demokratsku praksu. Naše pravo je da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da stave mandat na raspolaganje, naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad, a naše je pravo da imenujemo nove pročelnike putem javnog natječaja, što hoćemo”, rekao je Tomašević i dodao da će putem javnog natječaja imenovati i čelnike gradskih poduzeća.

Ako njihov poziv ne poslušaju, rekao je, ići će se u preustroj gradske uprave. Tomašević je poručio da 27 gradskih pročelnika ne može ostati. “Nijedan grad to nema. Kako mi možemo voditi vladu s 27 ministara, a da to bude brzo i efikasno? Ionako neće biti 27 gradskih ureda, vjerujemo da će to proći kroz Gradsku skupštinu”, rekao je.

Dodao je da će neke urede spajati, a neke preustrojiti. “Mi nećemo fejkati javne natječaje. Nema nijedne osobe kojoj smo obećali da će biti pročelnik, to smo govorili i u kampanji”, istaknuo je Tomašević i pozvao sve koji smatraju da imaju znanja i sposobnosti za obavljanje te funkcije, da se jave na natječaj.

O ustroju Gradske skupštine, kaže, nisu još razgovarali. “Mi trebamo stabilnu većinu u skupštini. Potrebna nam je stabilnost da možemo provesti sve što želimo”, poručio je.

I dalje će, ističe, voditi pozitivnu kampanju, koja se temelji na nadi. “Očito je da će naši protukandidati voditi kampanju koja se temelji na strahu”, rekao je.

“Mi smo spremni na dijalog sa svim političkim opcijama oko nekih strateških projekata. Nužno je da Grad Zagreb i Vlada surađuju na bitnim projektima, kao što je obnova Zagreba i vjerujem da tu neće biti podmetnutih klipova, jer će birači to sankcionirati”, poručio je Tomašević.

Komentirao je Miroslava Škoru, koji ih je u izbornoj noći nazvao ‘ekstremnom ljevicom’. “Ta taktika neće proći. Mi se nećemo baviti demoniziranjem protukandidata. Što očekivati od Miroslava Škore? HAKOM je utvrdio da je telefonski broj koji je koristila agencija za blaćenje svih protukandidata, da ju je angažirao Miroslav Škoro. Na dan izbora krenuli su i SMS-ovi da biraju nas, kojima se očito pokušavalo mobilizirati birače da izađu protiv nas. Nismo mogli reagirati, jer bi to bilo kršenje šutnje. To su ti prljavi trikovi kojima se koriste. Mi se njima nećemo služiti. Mi ćemo pobijediti za dva tjedna, uzdignute glave i svakome od protukandidata ćemo moći pogledati u oči”, rekao je Tomašević.

“Veliki broj građana je povjerovao da su promjene moguće. Ono što mogu obećati jest da ćemo mi primjerom pokazati kako se može raditi i poštovati pravila. Očekujemo da, primjerice, komunalni redari kazne sve koji krše pravila, nema nedodirljivih. Ako se mi tako ponašamo, ako mi to očekujemo od gradskih poduzeća, onda se mogu i svi drugi tako ponašati”, dodao je.

PHOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Istaknuo je da će službeni automobil koristiti samo kad to protokol nalaže, a inače će na posao dolaziti pješke, gradskim prijevozom ili biciklom. Upitan što će sa zaštitom, upitao je: “Što će meni tjelohranitelj?”

Očekuje da će javna sigurnost u Gradu Zagrebu i dalje biti na visokoj razini. “Isto tako, bitno je da se riješe paleži automobila poput onog gospođe koja se žalila da je žičara preglasna”, rekao je Tomašević.

“Ured za obnovu doista će rješavati problem obnove i svaku javnu zgradu u ovom gradu ćemo obnoviti i nećemo dozvoliti da novac iz fonda solidarnosti ne ostane neiskorišten. To će nam biti jedan od ključnih prioriteta odmah nakon izbora. Bitno je da se vide dizalice po gradu, da se krene s radovima”, zakljkučio je Tomašević.

Komentiraj