Tomaševićeva ‘trilema’: Ako da posao C.I.O.S.-u, prekršio je obećanje; ako uzme skuplju ponudu, nema uštede; ako poništi natječaj, gdje će biootpad?

Autor:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uskoro će se morati suočiti s jednim od najvećih gradskih problema, a to je pitanje zbrinjavanja biootpada te će morati  odlučiti i kako će se Grad odnositi prema tvrtki C.I.O.S. i njenom vlasniku Petru Pripuzu, koji je do sada,  kao bliski suradnik, čak i kompanjon donedavnog gradonačelnika Milana Bandića, sferom zbrinjavanja zagrebačkog otpada dominirao već skoro dva desetljeća.

Tomašević je, podsjećamo, još u kolovozu donio odluku o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada jer je odlučio da će Grad sam financirati drobilicu te na taj način riješiti pitanje otpada, na što mu je Pripuz odgovorio ironičnim pismom.

Kada je Pripuz odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom, prije ljeta, rekavši da ima pune kapacitete, posao biootpada pao je na Gradsku Čistoću i Zrinjevac, koji su cijelo ljeto muku mučili jer za to nemaju infrastrukturu ni kapacitete. Onda je napokon raspisan novi natječaj na koji je stigla žalba. Pa se čekalo. Onda je žalba odbijena. A prije tri dana su napokon stigle dvije ponude – jedna tvrtki u vlasništvu Petra Pripuza, a druga austrijske tvrtke Saubermacher.

C.I.O.S. dao najpovoljniju ponudu

Pripuzova je ponuda za zbrinjavanje biootpada 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i čak 2,6 milijuna kuna od austrijskih konkurenata. Naime, ponuda tvrtki Saubermacher Slovenije, Saubermacher EPK i Bio-Direkt u zajednici ponuditelja je 36,315.000 kuna bez PDV-a, što je 185 tisuća kuna niže od procijenjene vrijednosti natječaja, kako se vidi iz natječajne dokumentacije.

“Time je šahovska partija Pripuza i Tomaševića ušla u završnicu. Potez je na Tomaševiću, ali ga je Pripuz, čini se, doveo u poziciju u kojoj svaki potez pogoršava poziciju. Ako posao zbrinjavanja biootpada vrijedan 36,5 milijuna kuna, jedan od najvrjednijih gradskih poslova koji će crveno-zelena gradska uprava ove godine dodijeliti, ode Pripuzovim tvrtkama, iznevjerio je ključno predizborno obećanje da će se obračunati s nepovoljnim ugovorima Grada i privatnika bliskih pokojnom Milanu Bandiću. Ako ne, onda posao ide Austrijancima, skupljoj ponudi, što je rijetko slučaj u javnoj nabavi, a čime skromni gradonačelnik ispada neštedljiv”, piše Jutarnji list.

Postoji i treća varijanta, a to je poništenje natječaja, a time posao pada na Zrinjevac i Čistoću, koji u ovom trenutku ne mogu adekvatno zbrinjavati 22.500 tona biootpada koliko se natječajem traži. Nemaju za to ni potrebne dozvole.

Gradonačelnik Tomašević o svemu samo kaže kako “ne može ništa komentirati dok natječaj traje”. S druge strane, Petar Pripuz kaže da očekuje od nove gradske uprave da ispuni predizborna obećanja.

“Oni moraju osigurati to da građani imaju najkvalitetniju uslugu po najpovoljnijoj cijeni. Isto tako, očekujemo da ne upadnu u zamku postupanja suprotno Zakonu, nije Zagreb ničija djedovina”, rekao je Pripuz.

Svi su međusobno povezani

Druga grupa ponuditelja, tvrtke Ceza-r i Eko-Flor PlSus, obje povezane s obitelji Pripuz, te Reoma Grupa za isti posao traže 33,637.500 kuna bez PDV-a. Iako konkurencija, Austrijanci i Pripuz, čini se, nisu potpuni neznanci.

U zanimljivoj podudarnosti, austrijska tvrtka Saubermacher svojevremeno je bila većinski vlasnik Eko-Flor Plusa, tvrtke koja je danas u vlasništvu C.I.O.S. grupe i u čijem nadzornom odboru sjedi Ivan Pripuz, dok je prokuristica Tajana Tomašević, sestra ministra zdravstva Vilija Beroša. Suvlasnik Eko-Flora s Austrijancima je tada bio Ilija Špikić, danas direktor tvrtke Saubermacher EKP, jedne od podružnica koja se javila na natječaj. Ukratko, dva ponuditelja za isti posao jedno su vrijeme imali vlasnički premrežene strukture.

Uglavnom, ne samo da Pripuz ima najpovoljniju ponudu i izgledne šanse za dobivanje višemilijunskog posla, nego će posao, ako ga dobije, obavljati po većoj cijeni nego što je to bilo za vrijeme pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića. I, da stvar bude bolja, to nisu jedini ugovori Grada Zagreba i Pripuza koji istječu ove godine. Čak tri pojedinačna ugovora, odnosno okvirna sporazuma sklopljena između tvrtki Petra Pripuza i Zagrebačkog holdinga, uskoro istječu, a opravdano je pitanje hoće li Tomašević uspjeti izbjeći njihovo obnavljanje, piše Jutarnji.

Tako će se do kraja godine pojaviti problem zbrinjavanja drva, plastične ambalaže, ali i posao građenja, održavanja i upravljanja podsustavima odlagališta otpada Jakuševec koji bi trebao biti raspisan u prosincu i vrijedi oko 250 milijuna kuna. Dosad su to radile tvrtke Eko-Flor Plus i Tigra Milana Penave, inače kuma pokojnog Milana Bandića.

KAKO JE PROPAO BANDIĆEV PLAN s otpadom u cementari gdje je Pripuz nekad imao zemljište za koje mu je Grad platio 55 milijuna kuna

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.