C.I.O.S. odgovorio Tomislavu Tomaševiću, pročitajte što kažu

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Slavko Midzor/PIXSELL

Iz tvrtke C.I.O.S. reagirali su u petak priopćenjem nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare rekao da je donio odluku o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada.

Tomašević o otpadu u Zagrebu: “Novim sustavom uštedjet ćemo 33 milijuna kuna godišnje. Krajnji cilj je da ne outsourcamo, nego da sami radimo”

“Udio otpada od Grada Zagreba čini tek oko 3 postotna poena u odnosu na ukupne godišnje sakupljene i obrađene količine članica Grupacije, dok prihodi od Grada Zagreba čine oko 1 posto ukupnih prihoda, tako da ni raskid sveukupne poslovne suradnje sa Gradom Zagrebom ne bi predstavljao problem za poslovanje C.I.O.S. Grupacije.

Članice C.I.O.S. Grupacije godišnje sakupe i obrade preko milijun tona raznih vrsta otpada. Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih 10 poslovnih godina iznose gotovo 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) kuna, a samo u 2020. godini dosegnuli su 1,8 milijardi kuna, dok su ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna. Uz ukupno 1.200 zaposlenih u regiji i kontinuirani rast poslovanja, hrvatske članice Grupacije prošle su godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna. Svi podaci potvrđuju položaj i ulogu Grupacije kao vodeće tvrtke u sektoru gospodarenja otpadom u regiji, a strateški razvoj nastavljamo i u budućnosti”, naveli su na početku priopćenja.

Komentirajući današnju konferenciju gradonačelnika Tomislava Tomaševića, poručili su da svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave samostalno donosi odluke za gospodarenje otpadom. Ističu da je odluka nove gradske vlasti za pronalaskom rješenja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu u skladu sa zakonom legitmna.

“Pružanje usluga oporabe glomaznog otpada tvrtke CE-ZA-R predstavlja složenije tehničko-tehnološke procese od pojednostavljenog izdvajanja drva i metala te odlaganja izdrobljenog ostatka, kako je to danas iznijeto na konferenciji za medije gradonačelnika Grada Zagreba.

Iskreno čestitamo gradonačelniku na pronalasku rješenja za gospodarenje glomaznim otpadom u Gradu Zagrebu koje je predstavio danas na konferenciji za medije. Iznenađeni smo s tvrdnjama gradonačelnika koji navodi da u glomaznom otpadu ima 50 posto vrijednih svojstava koje je moguće izdvojiti, s obzirom na naša višegodišnja iskustva u oporabi glomaznog otpada. Jedino što možemo zaključiti da će građani grada Zagreba koji su godinama živjeli u neznanju, pohrliti na zagrebačke ulice i odbačene hrpe glomaznog otpada, izdvojiti vrijedne sirovine te prodavati s ciljem obogaćivanja svog kućnog budžeta.

Isto tako, temeljem izjave gradonačelnika da će kupnjom dvije drobilice riješiti gorući problem u gospodarenju glomaznim otpadom u gradu Zagrebu, za očekivati je da će i ostali gradonačelnici, načelnici i župani sa sličnim ili istim problemima u svojim životnim sredinama, preslikati ovakvo inovativno rješenje od gradonačelnika grada Zagreba te riješiti i svoje probleme. Usput, želimo istaknuti da vjerujemo da u 30 godina postojanja C.I.O.S. Grupacije nismo naivno investirali 1,4 milijarde kuna u reciklažne centre, najmodernije tehnologije, sortirnice, kompostanu, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, pogon za mehaničku obradu ostatnih frakcija, zaposlili 1000 djelatnika, a možda smo zaista imali rješenje u svega nekoliko „drobilica“…

Na današnjoj konferenciji gospodin Tomašević imao je potrebu iznositi cijene ponuditelja na otvorenom postupku javne nabave za glomazni otpad, pa ga želimo uputiti na cjenik Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina iz listopada 2020., gdje se cijena za preuzimanje glomaznog otpada od tvrtki u vlasništvu JLS i drugih iz iste djelatnosti naplaćuje po cijeni od 1.990 kuna po toni. Ako to usporedimo s dosadašnjom cijenom koju je Zagrebački holding plaćao zajednici ponuditelja po postojećem ugovoru, vidljivo je da je cijena niža za 200 kuna po toni u korist Zagrebačkog holdinga.

U današnjim izjavama o namjerama gradonačelnika kako će preostali dio glomaznog otpada „zdrobljen“ odvoziti na odlagalište Jakuševac, predstavljajući to kao konačno rješenje u gospodarenju glomaznim otpadom, moramo se zapitati što je značilo predizborno obećanje da će se Jakuševac zatvoriti?”, navode.

Zaključuju da, ukoliko gradonačelnik ovim načinom uspije riješiti problematiku gospodarenja otpadom u Zagrebu, spremni su mu, po završetku mandata, ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.