Tomašević: “Zadovoljan sam dijelom obnove koji je u našoj odgovornosti”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije zajedno sa zamjenicima Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

“Kad govorimo o gradskom portfelju, obnavljaju se prije svega škole, zgrade u kulturi, zdravstvu, infrastrukturne zgrade i ceste, energetski vodovi i ono nevidljivo. Sve je to u procesu obnove. Kada govorimo o obnovi škola: dosad je obnovljeno 168 zgrada u odgoju i obrazovanju, od čega pet cjelovito. Više od 2000 učenika vratilo se u matične školske zgrade. Projekcija povlačenja sredstava je 531 milijun kuna do kraja obračunskog razdoblja. To je nekih 70-ak milijuna eura. To je konstruktivni dio, a još preko toga za cjelovite obnove sredstva su sjela u gradski proračun.”, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

“Zadovoljan sam dijelom obnove koji je u našoj odgovornosti, a to je obnova javnih zgrada. Grad Zagreb i dalje je jedini uspio cjelovito obnoviti neke svoje institucije. U tom smislu sam zadovoljan. Grad će dati veliki doprinos da se, nadam se, nijedan euro iz fonda solidarnosti ne vrati Europskoj komisiji”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi RTL.

“Iz perspektive obnove privatnih zgrada što nije naša odgovornost naravno da sam jako nezadovoljan. To treći ministar graditeljstva otkad sam gradonačelnik vrlo dobro zna”, dodao je.

Tomašević je zajedno s Bačićem te ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom danas obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će njezina obnova, koja je bila zahtjevna jer se radi o zgradi kulturnog dobra, biti dovršena do konca ljeta.

“Svih 430 učenika trebali bi se u rujnu vratiti u svoju matičnu zgradu”, istaknuo je Korlaet.

Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i učenički dom.  Pri dovršetku su radovi u OŠ Blagoje Bersa.

U Zagrebu preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje.

Istaknuo je, da se osim škola, u Zagrebu obnavljaju i druge kulturne, zdravstvene ustanove, ceste, mostovi. U konstrukcijsku obnovu mostova, kaže, ulaže se preko 300 milijuna kuna.

O ZET-u

“Kao što ste vidjeli u petak, izabrali smo dodatnog člana uprave ZET-a, radi se o Luki Matošiću koji je imao iznimno puno iskustva u različitim osiguravajućim društvima. On je član uprave ZET-a za financije. Do sutra je još otvoren natječaj za dva člana uprave zagrebačkog Holdinga. Na prozivke da namještamo javne natječaje, čak nismo ni dužni raditi javne natječaje, ali to radimo jer vjerujemo u to. Što bi namještali kad ne moramo ni raditi natječaje”

O vršnjačkom nasilju i nasilju protiv stranaca

“U kontaktu smo sa školama i najoštrije osuđujemo ovo nasilje. Imat ćemo do kraja godine akcijski plan za prevenciju vršnjačkog nasilja i dodjeljujemo nagradu Luke Ritza koji je kao što znate tragično preminuo od posljedica vršnjačkog nasilja. Doista, u Zagrebu nam ne treba nam još jedan slučaj Luke Ritza”, rekao je gradonačelnik Tomašević pa osudio i napade na strane radnike.

Kazao je da u Zagrebu nema mjesta za diskriminaciju, a kamoli rasizam.

“Nema mjesta niti za diskriminaciju, a kamoli za rasizam, a kamoli za fizičko nasilje temeljeno na rasnoj osnovi. Drago mi je ta su te budale uhvaćene, uhićene i očekujem da budu najoštrije kažnjene kao što je uhićen počinitelj koji je vrijeđao strane radnike usred bijela dana i pozivam druge političke opcije da kažu nula tolerancije za bilo kakvo nasilje”, kazao je.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner