Tomašević: “Plenkovićev istup potpuno je deplasiran”

Ocjenu premijera Plenkovića da je oporba izdala Petrinju, jer zbog rušenja kvoruma nije donesen zakon o obnovi, čelni čovjek Možemo! Tomislav Tomašević smatra potpuno deplasiranom. Tomašević je u subotu u Splitu rekao, da je on u Glini bio prvi dan te da je tamo volontirao kao i velik dio oporbe.

Istaknuo je da nije bilo nikakve potrebe za onim što se jučer dogodilo jer se moglo na kraju glasanja staviti točku oko zakona Hrvatske gospodarske komore (HGK). Po riječima Tomaševića, oporba je rekla da će držati kvorum da se izglasaju svi potrebni zakoni kao što je izmjena Zakona o obnovi Zagreba i okolice, kao i da se dodaju i još dvije županije.

“Nikakvog problema ne bi bilo, no oni su odlučili pokazati mišiće, pa na kraju za to nije bilo kvoruma. Odgovornost je na njima. To je njihova samovolja i tiranija većine. Oni su mogli staviti na kraju glasanja Zakon o HGK i tada su mogli sami srušiti kvorum dok se ne steknu uvjeti, pa to staviti na glasanje kada žele. Znači moglo se sve izglasati što se trebalo izglasati jučer, međutim bili su izrazito arogantni, rekli su da dok su oni vladajuća većina mogu raditi što hoće kao da mi u oporbi ništa ne vrijedimo i kao da i mi nismo dobili povjerenje građana”, tvrdi Tomašević.

Nastavio je da je samo jedan zastupnik u oporbi manje od vladajuće većine, što ne zaslužuje da oporba ne postoji u Hrvatskom saboru. Istaknuo je da se već u ponedjeljak može organizirati glasanje i zakon usvojiti.

“Potrebno je otvoriti dijalog”

Na pitanje da komentira najavljeni prosvjed ugostitelja za 3. veljače, Tomašević je dao riječ svojoj kolegici Sandri Benčić koja je odgovorila da oni nisu za bilo kakve aktivnosti koje mogu dovoditi bilo koga u opasnost ili širenju zaraze, ali ono što bi po njima Vlada trebala napraviti je otvoriti se za dijalog sa svima onima koji su u ovoj krizi ostali bez posla i bez mogućnosti da zarade.

“Mislim da Vlada za taj dijalog cijelo ovo vrijeme nije bila dovoljno ni otvorena ni zainteresirana”, smatra Benčić.

Komentiraj