Grad Zagreb objavio dokumente koji pokazuju da se 15 godina znalo za problem na Jakuševcu

Autor:

27.01.2024., Zagreb - Stranacki skup stranke Mozemo! na kojem je  predstavljena vizija Hrvatske i stranacki prioriteti ususret nadolazecim izborima za Hrvatski sabor. Tomislav Tomasevic Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Luka stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je na konferenciji za medije komentirao radove na sanaciji odlagališta Jakuševec te upozorenje  vještaka na upozoravaju na mogućnost da se tamo ponovno dogodi odron.

“Nakon drugog odrona, 4. prosinca, pred Općinskim sudom pokrenut je postupak osiguranja dokaza te je sud naručio vještačenje. Zagrebački holding je 11. siječnja predao podnesak tom sudu za očitovanje jesu li poduzete sve istražne radnje koje su najavljene, a koje su potrebne kako bi Holding kroz privatne firme mogao početi s postupkom sanacije. Od suda smo dobili 15 i 19. siječnja očitovanje o postupku u kojem se navodi da su vještaci predložili istražne radnje odnosno geotehnička snimanja terena i druge radnje kako bi se utvrdio uzrok i odgovornost”, rekao je Tomašević novinarima.

Dodao je da se radi o složenim radovima koji će trajati oko šest mjeseci i dok traju ti radovi ne smije početi sanacija na odlagalištu. Vještaci upozoravaju na značajnu opasnost ponavljanja odrona na plohi 6.2 lokalizirano oko dva već nastala odrona. Ta je lokacija, naglašava, obilježena trakama inspektorata te se poklapa i s rješenjem inspektorata koji je zabranio odlaganje na toj plohi.

“Sudski vještaci opasnost od novog odrona temelje na istrazi na odlagalištu i mišljenjima o stanju odlagališta. Njihovom stavu idu u prilog i stručna mišljenja iz 2008. i 2012. godine za koja smo paralelno saznali da postoje. Mišljenje iz 2008. godine je naučio ZGOS tadašnja podružnica za upravljanje Jakuševcem. To mišljenje upozorava na veliku količinu vode u tijelu odlagališta koje se zadržava zbog poteškoća u drenaži. Predložene su mjere promjene odlaganja otpada, dodatnih zdenaca i privremenih cjevovoda za plin”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Pojasnio je da je Holding četiri godine kasnije naručio još jedno mišljenje koje su izradili Austrijanci, a bilo je motivirano daljnjim problemima koji se nisu riješili. Analiza 2012. navodi kako je uzrok zadržavanja procjednih voda, tehnička konstrukcijska greška u izvođenju radova na sustavu odvodnje donjeg brtvenog sloja.

“Tadašnja uprava Holdinga barem 15 godina je znala za ozbiljan problem koji postoji tamo. Nakon što smo doznali za te dokumente, odmah smo zatražili očitovanja i prema svemu sada poznatom što smo otkrili, mi sada smatramo da je problem i uzrok ovih odrona, zadržavanje vode i nedostatna drenaža. Ostali uzroci će se utvrditi u sudskom postupku koji će trajati pola godina najmanje. Ono što je sad već jasno je da će postupak sanacije odlagališta biti zahtjevan, skup i dugotrajan. S obzirom na sve izvjesno je da je korištenje odlagališta otežano i da mu je skraćen rok trajanja. Sve ovo podcrtava ono što ponavljamo već neko vrijeme, a to je da Jakuševec čim prije treba zatvoriti i da treba naći lokaciju za odlaganje izvan grada. U petak smo imali sastanak s ministrom Habijanom i radimo na rješavanju situacije”, rekao je Tomašević.

Grad Zagreb objavio je spomenute dokumente iz 2008. i 2012. Možete ih pogledati u nastavku teksta.

Misljenje 1

Misljenje 2

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.