Može li odron na Jakuševcu negativno utjecati na zagrebački turizam?

Autor:

06.12.2023., Zagreb - Policijski  ocevid na odlagalistu otpada Jakusevcu jos uvijek traje nakon sto se prije dva dana dogodio novi odron smeca  u kojem su ozlijedjene dvije osobe. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Saborska rasprava o konačnom tekstu zakona o turizmu, prometnula se u srijedu u raspravu o odnosu turizma i otpada, HDZ-ovi zastupnici aktualizirali su slučaj odrona na Jakuševcu i pitali kolege iz Možemo! strahuju li da bi to moglo negativno utjecati na turizam u Zagrebu.

“Nakon smeća koje privlači svinje, stabala koja nakon ljetošnje oluje još nisu uklonjena, nakon odrona na Jakuševcu koji ugrožava i zrak i građane, strahujete li da bi se to moglo negativno odraziti na turizam”, pitao je HDZ-ov Stipan Šašlin?

Sandra Benčić (Možemo) niječno je odgovorila na to pitanje i istaknula da  se nakon potresa i covida, turizam vratio u Zagreb, a velik broj turista posjetio je grad i lani i ove godine.

“Ne bojimo se za taj dio, no brinemo se da bi utjecati mogli problemi koji nisu rješavani 20 godina”, kazala je i dodala kako u tom razdoblju nisu izgrađene nove tramvajske pruge, ni nabavljani novi tramvaji.

Ako imate 1, 3 milijuna turističkih dolazaka i dva milijuna noćenja, pitanje je kako to djeluje na ljude kad vide sve spomenuto, rekao je HDZ-ov Josip Borić. Poručio je predstavnicima Možemo! da loše upravljaju Zagrebom i da umjesto isprika, preuzmu odgovornost.

„Pričate o digitalnoj industriji, a uvozite 20 godina stare tramvaje, zelena politika – bazen uz vikendicu u Istri,  Jakuševec, eksplozija i odron“, pobrojao je zastupnik Borić.

HDZ-ovi zastupnici također su rekli zastupnicima iz Možemo! da ‘u panici reagiraju kad se spomene Jakuševec’ i da ih to spominjanje ‘vrijeđa’.

Dalija Orešković (SSiP) napomenula je kako su turizam i otpad povezani, dodavši da je do lokalnih izbora 2021. „nad Zagrebom vladala mafija čiji su politički pokrovitelji bili Milan Bandić i HDZ“.

Turisti nam dolaze zbog prirodnih ljepota, no kako će dolaziti kad je otpada po cijeloj Hrvatskoj sve više i gori po svim mogućim odlagalištima, izjavila je Orešković,  i dodala: „Vrlo često zbog toga što je za njegovo zbrinjavanje zadužena privatna tvrtka za koju komotno možemo zaključiti da je čisti potpaljivač požara, jer je puno jeftinije požar potpaliti, nego ga propisano zbrinuti“.

OZNAKE: odron, jakuševac

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.