Kekin o Jakuševcu: “Trebao se zatvoriti još za vrijeme dok je Bernardić bio Bandićev najbolji đak”

Autor:

08.12.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi "Najslabija karika zdravstvenog sustava u Hrvatskoj: skrb za mentalno zdravlje djece i mladih" govorila je Ivana Kekin.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak založila se u ponedjeljak u Hrvatskom saboru da je, kada je u pitanje gospodarenje otpadom, vrijeme za uvođenje energana ili spalionica otpada koje pridonose energetskoj samodostatnosti i ekološkoj održivosti.

“Suvremene energane ili spalionice otpada koriste napredne tehnologije koje osiguravaju minimalan utjecaj na okoliš uz stroge kontrole emisija. Ove tehnologije ne samo da smanjuju količine otpada koji završava na odlagalištima već i omogućuju proizvodnju energije pridonoseći energetskoj samodostatnosti i ekološkoj održivosti“, rekla je tijekom slobodnih govora.

Kao primjer navela je Beč koji desetljećima uspješno koristi spalionice otpada u svom sustavu gospodarenja otpadom i u kojem se nalaze  četiri spalionice koje godišnje obrade više od milijun tona otpada.

Drži i da Hrvatska, kada je u pitanje gospodarenje otpadom, za svijetom kasni oko 30 godina pozvavši da se u tome povedemo primjerima Beča i danskog  Kopenhagena. 

Na problem gospodarenja otpadom u Zagrebu upozorio je Darko Klasić (Kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) rekavši kako u dvije godine nije ostvaren značajni napredak u tom području nego se “zbog nekih odluka vratio se pet godina unatrag”.

Tako se, upozorio je, odustalo od bio kompostane u Novskoj, od sortirnice otpada te se odustalo od izgradnje Centra za gospodarenje otpada u Resniku i sl.

Klasić je rekao i da je fijasko doživjelo uvođenje novog sustava naplate odvoza miješanog komunalnog otpada jer je uvođenje plavih vrećica, drži, donijelo više nereda nego koristi.

Tako, prema informacijama iz Čistoće samo oko 30 posto Zagrepčana kupuje i koristi plave vrećice. “Posljedica je strahovit porast broja divljih odlagališta u Zagrebu i okolici”, upozorio je.

Kekin o Jakuševcu

Za razliku od Klasića, Ivana Kekin (Možemo!) smatra da je odlagalište otpada Jakuševec ostavština onih koji su sada oko njega najglasniji.

“Trebao se zatvoriti još za vrijeme dok je Bernardić bio Bandićev najbolji đak. Također i za vrijeme višegodišnje i višemandatne ljubavi između HDZ-a i Milana Bandića”, rekla je.

Poručila je i da se Jakuševec nije zatvorio jer je takav poduhvat težak te uključuje širu i ozbiljniju reformu, suradnju građana, period prilagodbe te otpore.

Podsjetivši kako je Možemo u Zagrebu obećao da će zatvoriti Jakuševec istaknula je i da će to i napraviti. Također, napravit će Centar za gospodarenje otpadom na Resniku, što je lokacija za koju je HDZ godinama glasovao u Gradskoj skupštini a sada je protiv toga.

Hrelja (NZ): Ejdžizam novi termin za starosnu diskriminaciju

Silvano Hrelja (Klub HNS-a i nezavisnih zastupnika) upozorio je na problem predrasuda i diskriminacija na osnovu godina starosti.

Naveo je kako se ejdžizam (eng. ageism) pojavio kao novi termin za starosnu diskriminaciju i stvaranje stereotipa i predrasuda na osnovu godina.

Upozorio je i kako je taj oblik diskriminacije toliko prihvaćen da se jedva i primjećuje jer naš društveni diskurs i kultura slavi mladost a starenje prikazuje kao negativno iskustvo.

“Starenje nije problem koji možemo riješiti ili bolest koju treba liječiti. Starenje je prirodni životni proces koji ujedinjuje sve nas. Ne postoji jasna granica između starog i mladog nakon koje sve ide nizbrdo”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.