Tolkien je sam izradio ilustracije za svoje prvo izdanje Hobita

Autor:

ilustracija mm

Dana 21. rujna 1937. godine objavljen je jedan od najuspješnijih romana 20. stoljeća iz područja fantastike – Hobit. Napisao ga je 45-godišnji J.R.R. Tolkien, u to vrijeme profesor anglosaksonskog jezika na slavnom Sveučilištu Oxford. Tolkienu je to bio prvi fantastični roman i započeo ga je pisati još ranih 1930-ih. Po svojim riječima, pisati taj roman počeo je jednog dana kad je ocjenjivao studentske radove. Ugledao je jedan prazan list papira i na njega s iznenadnim nadahnućem zapisao riječi: “U jednoj rupi u zemlji živio je hobit.”

Godine 1932. Tolkien je završio rukopis Hobita, nazvavši ga Tamo i nazad, i dao ga na čitanje prijateljima, među kojima i slavnom C.S. Lewisu – autoru Narnijskih kronika, koji je u to doba također bio predavač na Oxfordu. Radnja romana događa se u fiktivnom Međuzemlju gdje žive dobri i zli čarobnjaci, vilenjaci, hobiti, patuljci, trolovi i mnoga druga bića iz neiscrpne autorove mašte. Sami Hobiti su dobročudna mala bića, upola ljudske visine, koji žive u rupama u zemlji. Nikad ne nose cipele jer imaju dlakave tabane i nesrazmjerno velika stopala.

Glavni motiv priče je vječna borba dobra i zla te prijateljstvo i požrtvovanost.

Roman ‘Hobit: Tamo i nazad’ objavio je britanski izdavač George Allen & Unwin Ltd. iz Londona. Tolkien je sam izradio ilustracije za to prvo izdanje, kao i privlačni omot knjige. Uspjeh Hobita bio je tako velik da je izdavač od Tolkiena zatražio i nastavak. Tolkien je pristao, ali je upozorio nakladnike da sporo piše. Tako je s vremenom iz Tolkienovog pera izašala i slavna trilogija Gospodar prstenova.
Do danas su Hobit i Gospodar prstenova nekoliko puta ekranizirani na filmu i televiziji te adaptirani u više stripova i slikovnica.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.