‘TOLIKO JE BEZNAČAJAN…’ Iran neće odgovoriti na izraelski napad u Isfahanu

Autor:

epa11292114 An aerial view taken with a drone shows part of a ballistic missile that fell near the Dead Sea, in eastern Israel, 21 April 2024. The Israeli military said that Israel's defense systems and the country's allies in the region, including the United States, intercepted 99 percent of more than 300 missiles and drones launched from Iran against Israel last weekend. Iran launched an attack against Israel late on 13 April after blaming Israel for an airstrike on its consulate building in Syria's capital Damascus on 01 April, in which seven Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) members were killed.  EPA/ABIR SULTAN

EPA/ABIR SULTAN

Iran ne planira odgovoriti na izraelski napad na zračnu bazu u središnjem Iranu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

“Incident je bio diverzantski manevar i nije vrijedan spomena”, rekao je glasnogovornik ministarstva Naser Kanani, prenosi državna novinska agencija IRNA.

Akcija je bila toliko beznačajna da ni sami Izraelci nisu htjeli preuzeti odgovornost za nju, rekao je glasnogovornik.

Kanani je dodao kako Iran ne želi eskalaciju napetosti u regiji, no da će odgovoriti na svaku buduću izraelsku agresiju.

Više američkih medija izvijestilo je da je Izrael prošli petak pogodio bazu zračnih snaga u pokrajini Isfahan, nedaleko od iranskih nuklearnih postrojenja.

Izrael nije službeno komentirao napad. On je uslijedio nakon iranskog napada na Izrael u kojemu je ispaljeno i korišteno više od 300 projektila i dronova.

Tome je napadu prethodila smrt dvojice iranskih generala u napadu na zgradu veleposlanstva u sirijskome glavnom gradu Damasku, koji se također pripisuje Izraelu.

Kanani je u ponedjeljak istaknuo da nakon napada u Isfahanu neće biti revizije nuklearne politike zemlje.

“Nuklearnom oružju nema mjesta u iranskoj obrambenoj strategiji i naš će nuklearni program i dalje biti u skladu s međunarodnim propisima“, rekao je Kanani, a prenijela je novinska agencija Tasnim.

Osoba zadužena za brigu o nuklearnoj sigurnosti zemlje, Ahmad Haghtalab prošli je tjedan rekao da bi, u svjetlu napada u Isfahanu bila “moguća i zamisliva revizija nuklearne doktrine i politike Islamske Republike”.

BIVŠA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA Pusić: Netanyahu gubi podršku. Donio je tragediju Palestini i ugrozio sigurnost Izraela

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.