TKO ĆE BITI MANDATAR Cijeli dan reakcije na objavu Ustavnog suda: ‘Ovaj je potpuno poludio! Sabor donosi Ustav. Prestanite uništavati institucije’

Autor:

19.04.2024., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic na konferenciji za medije rekao je sto misli o odluci Ustavnog suda da on ni u kojem slucaju ne moze biti mandatar Vlade za sastav buduce vlade niti premijer Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom postizbornih kombincaija HDZ-a i SDP-a da skupe 76 mandata potrebnih za većinu, Ustavni je sud održao izvanrednu sjednicu nakon koje je Zoran Milanović upozoren da – ne može biti mandatar.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je na press konferenciji upitan što ako Milanović da ostavku.

“Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar”, rekao je Šeparović.

CIJELI DAN NIŽU SE REAKCIJE OKO UPOZORENJA I ZABRANE USTAVNOG SUDA:

Ranije reakcije možete pogledati ovdje.

Vesna Pusić: ‘Prestanite uništavati institucije’

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je objavu Ustavnog suda, kojom predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar.

“Ovaj je potpuno poludio! Pa Sabor donosi i Ustav. Kako može odluka većine saborskih zastupnika o podršci mandataru biti protuustavna?! Prestanite uništavati institucije”, napisala je Pusić na platformi X.

Baketa: Ustavni sud se debelo uvukao u političku igru

Politolog Nikola Baketa komentirao je objavu Ustavnog suda i, kao mnogima, nisu mu jasne neke stvari iz nje.

“Ako sam dobro shvatio – ok je da bude predsjednik koji krši Ustav, ali ne može biti premijer koji krši Ustav. Zašto Ustavni sud nije odmah poništio odluku o raspisivanju izbora i pokrenuo postupak smjene predsjednika? Ovako su se uvukli debelo u političku igru”, napisao je na platformi X.

Peternel: Milanoviću podaren novi život

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta komentirao je objavu Ustavnog suda i u njoj vidi pogodovanje predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“Ustavni sud je svojom odlukom slučajno ili namjerno Zoranu Milanoviću podario novi život. Iz ove avanture ne odlazi kao gubitnik izbora već kao žrtva Ustavnog suda i sada može s tom žrtvom kao adutom utrku za novi predsjednički mandat”, napisao je Peternel na platformi X.

Hoće li DP s HDZ-om? Bartulica: Odluka će biti kod Plenkovića

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u Dnevniku N1 televizije s našim Ilijom Radićem komentirao je objavu Ustavnog suda koji je u petak ustvrdio da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer.

“Rekao bih dvije stvari. Prvo, kao što sam prije mjesec dana rekao, pogrešno je da Milanović odmah nije dao ostavku, trebao je biti transparentan i dati ostavku i ne bi imali ovo što imamo danas. Drugo, kao zrelo demokratsko društvo trebamo odlučiti hoćemo li poštivati institucije ili ne, slagali se s njihovim odlukama ili ne.”

Benčić upozorila na detalj kod upozorenja Ustavnog suda

Sandra Benčić iz Možemo je gostovala u Dnevniku N1 gdje je komentirala upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar nove vlade.

Benčić smatra da je nakon ove odluke Ustavnog suda stvar ista. “Pitanje tko će biti mandatar ovisi o razgovoru onih opcija koje će činiti većinu u parlamentu. Postavlja se pitanje koja je svrha ovog priopćenja Ustavnog suda. Mi smo prva stranka koja ih je tražila da se na dan izborne šutnje izjasne je li kampanja protekla regularno, da se naknadna priopćenja ne bi kontekstualizirala u okviru političke utakmice o slaganju većine”, rekla je.

“Oni su upravo to napravili i time su se, na neviđen i neprimjeren način, upetljali u političko pitanje u stvaranje većine u Saboru”, dodala je.

Kolakušić opleo po Plenkoviću: “Jedna od najvećih štetočina!”

Mislav Kolakušić iz stranke Pravo i pravda oglasio se na Facebooku komentirajući rezultate parlamentarnih izbora i poteze premijera Andreja Plenkovića, kao i ljevice te upozorenje Ustavnog suda.

“Štetne politike duboko korumpiranih i globalističkih opcija u Hrvatskoj nemoguće je zaustaviti bez vlade u kojoj suverenističke opcije imaju minimalno 35-40 mandata i vlastitog predsjednika Vlade. Predsjednik Vlade je osoba koja zadaje smjer vlade, ima uvid i kontrolira sve procese, sudjeluje na sjednicama Europskog vijeća i artikulira stav svoje vlade.”

Profesor o Ustavnom sudu: Jako loše, moji studenti bi to bolje 

Ustavni stručnjak Matija Miloš u N1 Dnevniku komentirao je objavu Ustavnom suda kojom se predsjedniku Zoranu Milanoviću brani biti mandatar.

Tako nešto izazvalo je podosta kritika, ponajprije jer vlada uvjerenje da se takva objava nije smjela donositi nakon parlamentarnih izbora nego prije.

POTPUNO PROTUUSTAVNO, UDAR! Dan kad su pale sve maske: Pljušte žestoke reakcije, Milanović se obraća javnosti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.