‘INTERES HRVATSKE’ Grmoja uputio poziv Penavi i DP-u: ‘Mislite da je meni to lako? Pregazio sam sve uvrede…’

Autor:

17.4.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru Mosta, Hrvatskih suverenista, Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i Nezavisne liste mladih (NLM) u Peronu 16 u MAgazinskoj ulici 16. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentirao odluku Ustavnog suda koji je u petak ustvrdio da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer.

“Sramotno je da Ustavni sud nakon završenih izbora reagira na navodno kršenje Ustava. Mi smo isto smatrali da je neprimjereno da predsjednik ulazi u kampanju u potpori jedne stranke, onda je trebalo reagirati, nema vikend-kršitelja Ustava, oni su tad rekli da je bilo kršenja Ustava i nikakvih sankcija nije bilo, čekaju rezultate izbora i sad reagiraju. To je sramota, očito da je Ustavni sud pod potpunom kontrolom HDZ-a”, kazao je Grmoja pa dodao:

“Ovo što radi Ustavni sud je sramota, trebalo je puno prije reagirati, mislim da samo pomažu Zoranu Milanoviću i stvaraju od njega žrtvu ovakvog HDZ-ovog Ustavnog suda.”

Ako postoji većina koja podržava Milanovića, ne može to spriječiti Ustavni sud”, navodi Grmoja.

Moguće postizborne koalicije

Grmoja je komentirao i moguće postizborne koalicije. Jedan od scenarija podrazumijeva koaliciju HDZ-a i Domovinskog pokreta.

“To je opcija u kojoj bi Domovinski pokret diktirao stvari u Vladi i Plenkoviću to ne odgovara s tim da je vjerojatno dio DP-a u dosluhu s HDZ-om. U ovakav scenarij ne vjerujem, on će se dogoditi jedino ako Plenković bude na njega primoran”, rekao je.

Osvrnuo se i na Ivana Anušića koji je zazvao koaliciju s DP-om.

“Mislim da je Anušić pretrpio poniženje kad je smijenjena Tramišak i vjerojatno želi to Plenkoviću vratiti s kamatama i otad je u dealu s DP-om. Kad gledamo taj DP, čini mi se da je Penava stvarno odlučan da ne ide s HDZ-om, jer ga je Plenković osobno jako uvrijedio, one izjave da i njegova baba može voditi Vukovar… Pitanje je kako Ćipe i Penava mogu ući u takvu koaliciju s HDZ-om i s Plenkovićem.”

Drugi scenarij podrazumijeva koaliciju HDZ-a, manjina, Matije Posavca, Fokusa i pri tome bi HDZ trebao dva zastupnika DP-a.

“Jedan je siguran, to je Lacković, već je bio Plenković žetončić, kao Bandićev, on je već riješen”, tvrdi Grmoja.

Dodao je da Penava nije odbio njegovu ponudu o anti-HDZ vladi, a oglasio se Radić.

“Ako sad imamo priliku poslati HDZ u oporbu, govorili ste da je Plenković veleizdajnik koji provodi zamjenu stanovništva, nećete ga valjda podržati, tog čovjeka i tu stranku”, dodaje Grmoja.

Odgovorio je i je li ga kontaktirao Plenković.

“Mislim da mene osobno (Plenković) mrzi više nego Milanovića. To se neće dogoditi, javio bih se, ali ako bi ponuda bila takva, naravno da bih je odbio, ja mislim da HDZ treba u oporbu.”

Grmoja poslao poziv Penavi

“Pozivam Penavu, neka uči na našem iskustvu, HDZ je stranka koja je nespremna za promjene i ne želi obračun s korupcijom, ako imaju dobre namjere pozivam ih da ne čine tu pogrešku”, poručio je.

Jedan od scenarija podrazumijeva koaliciju gotovo svih drugih oporbenih osim DP-a.

“Tu je ideologija ispred želje da se obračunamo s korupcijom i HDZ pošaljemo u oporbu. Ali tu nema matematike, tu se računa na osam manjina, a njih nema.”

‘DP ima ključeve’

“Zato sam napravio ovaj poziv DP-u, mislite da je meni to lako, ja sam zbog interesa Hrvatske pregazio sve te uvrede, i pozivam ih s ovog mjesta neka odrede mjesto i vrijeme da razgovaramo o budućnosti Hrvatske i da pošaljemo HDZ u oporbu”, poručio je Grmoja.

Mostova ponuda podrazumijeva koaliciju SDP-a, Mosta, DP-a, pet manjica, IDS-a, Fokusa i Posavca.

“Ovo je razumna ponuda DP-u, osim ako se ne žele pokazati kao ispostava HDZ-a.”

“Ključ je u DP-u, oni imaju ključeve koje mogu predati ili HDZ-u ili oporbi da se formira anti-HDZ vlada, bez njih to nije moguće”, zaključio je Grmoja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.