IPAK IMAMO ŠANSU Dalija Orešković: Svaki mandat HDZ-a znači poraz Hrvatske, ne mogu im čestitati…

Autor:

03.04.2024., Zagreb- Predstavljanje kandidata koalicije Rijeke pravde za I. izbornu jedinicu. Dalija Oreskovic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Dalija Orešković iz “Stranke s imenom i prezimenom” komentirala je u petak potencijalne koalicije nakon izbora.

Što se tiče rezultata parlamentarnih izbora, Orešković kaže da je moglo i bolje, ali i da još ima nade. “Hrvatska ipak ima šansu i mora ju iskorisiti. Šansu da se zaustavi ova nabujala korupcija i da se spriječi daljnja devastacija institucija. Svaki zastupnik koji je ponovno dobio mandat, a dolazi iz onih političkih opcija koje su se predstavljale kao opozicija mora biti svjestan što je na vagi”, rekla je u razgovoru za N1.

Orešković naglašava da se mora iskoristiti mogućnost da se okupe sve političke opcije koje su protiv HDZ-a.

“Ne postoji neki treći put. Ili ćemo ponovno imati vladu i vlast HDZ-a, sada u trećem uzastopnom mandatu u situaciji kada su sve institucije koje bi trebale biti brana njihovom koruptivnom djelovanju, srušene. Ili ćemo imati nekakvu drugu parlamentarnu većinu, a onda i nekakvu vladu sastavljenu od određenih političkih grupacija.”

Na pitanje bi li neka šira politička koalicija bila dovoljno stabilna za vođenje države, Dalija Orešković poručuje da ionako ne postoji stabilnost u državi koja je potopljena korupcijom. “To znači daljnje zarobljavanje države i svih njenih resursa i kapaciteta u rukama jedne male klijentelističke skupine. Svi koji im se na tom pravcu pridruže, u određenoj mjeri, su dijelitelji istog plijena. To nije stabilnost kakvu trebaju naši građani.”

Orešković je ispričala kako ona zamišlja funkcioniranje vlade koja bi bila sastavljenja od svjetonazorski različitog lijevog i desnog spektra.

“Za početak, dovoljno bi bilo pravosuđu omogućiti da funkcionira na neovisan, nepristran i objektivan način. To znači promjena čelne osobe u sustavu DORH-a, izmjena nekih zakona – primjerice ukidanje lex AP-a i možda par drugih bitnih reformi koje se mogu provesti u pola godine, godinu dana. I ako bismo tada vidjeli da stvari ne funkcioniraju, možemo raspisati nove izbore.”

Orešković je objasnila zašto nije čestitala HDZ-u na rezultatima izbora.

“Mogu čestitati ostalim političkim sudionicima, pa čak i onima s čijim se svjetonazorom ne slažem. HDZ-u ne mogu čestitati. Svaki mandat HDZ-a znači poraz Hrvatske. Prostora za čestitku, s moje strane nema, ne bi bila iskrena”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.