USTAVNI UDAR Šeparović: Zabranjujemo Milanoviću da bude mandatar i premijer!

Autor:

Matija Habljak, Tomislav Miletic/PIXSELL

Ustavni sud održao je u petak izvanrednu sjednicu. Na sjednici se raspravljalo na koji se način predsjednik Zoran Milanović angažirao u kampanji. Na konferenciji za medije predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović poručio je – Milanović ne može biti mandatar ni premijer nove Vlade, čak ni ako podnese ostavku na mjesto predsjednika!

“Ustavni sud upozorio je 18. ožujka Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu”, rekao je Šeparović na početku.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović. “Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima”, dodaje.

“Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima”, dodaje.

MOĆNI ŠEKSOV KUM Tko je zapravo Miroslav Šeparović?

‘Ne može biti mandatar niti predsjednik vlade’

“Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu. Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade”, rekao je Šeparović.

Priopcenje_i_upozorenje_u_predmetu_broj_U-VII-1263_240419_161756

Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku. “Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar”, rekao je Šeparović.

“Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku“, rekao je Miroslav Šeparović.

“On je sada i predsjednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema ustavu, predsjednik povjerava mandat onome tko na temelju obavljenih konzultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istodobno sudjelovati u konzultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar”, rekao je Šeparović.

DVA KORČULANSKA KUMA Miroslav Šeparović i Branko Bačić u Blatu su do grla povezani obiteljskim financijskim interesima

‘Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću’

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa s željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti. “Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću. Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako Sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Zoran Milanović, Ustavni sud to može poništiti. Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi”, rekao je.

“On nije bio na listi, ali je istupao kao budući premijer. Govorio je da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Prezentirao je program i članove buduće vlade. Imamo nepobitne, javno dostupne izvore. Nije bitno samo što je govorio, nego je i svojim ponašanjem tako postupao. To je ključno”, rekao je i dodao: “On nije dao ostavku nakon upozorenja Ustavnog suda, a nastavio je ponašati se kao sudionik u izborima. To je ključno”, kaže Šeparović.

“SDP je postupao sukladno upozorenju. Mi o njima zasad nemamo nikakve primjedbe. Ovo je stanje s jučerašnjim danom. Sve je jasno napisano u upozorenju i svi su se dužni tako ponašati. Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne. U slučaju potrebe, Ustavni sud će donijeti posebnu odluku”, najavio je i dodao: “Mi se nismo prije izbora željeli oglašavati da ne bi utjecali na volju birača. Mi smo svoje rekli, upozorenje je bilo, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo”, kaže.

‘Naravno da je Milanović utjecao na rezultate izbora, ali…’

“Mi jako dobro znamo čemu ćemo nakon ovoga biti izvrgnuti. Ali mi ne sudjelujemo u reality showu. Mi čuvamo Ustav. Predsjednikove izjave o nama su nebitne, mi nismo reagirali zato što smo se naljutili na predsjednika, to nije utjecalo na našu odluku”, rekao je.

“Ovo je toliko jasno kršenje Ustava da ovo sud nije mogao prešutjeti. Ovo je kršenje Ustava. O odnosu predsjednika i premijera neću govoriti, kao predsjednik Ustava suda ne podržavam takav odnos”, poručio je.

“Mi smo rekli da odmah mora podnijeti ostavku i onda može biti kandidat. Mi smo tada upozorili na moguće posljedice, rekli smo da možemo poništiti izbore. Naravno da je Milanović utjecao na rezultate izbora, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih trebalo poništiti”, rekao je.

‘Kakav državni udar?’

Šeparović je rekao da ovo nije nikakav državni udar. “Kakav državni udar, to su preteške riječi. Ovo je svođenje nečega u ustavne okvire. Ne može Ustavni sud raditi državni udar jer netko nije poštivao ustav niti upozorenja”, rekao je. Ustavnim sucima istječe mandat u lipnju. “Ako ne budu dotad izabrani, automatski im se mandat produžuje šest mjeseci, nema praznine.”

Na pitanje kako je izmjerio da Milanović nije puno utjecao na rezultat, odgovorio je: “Izmjerili smo tako što smo upozorili na vrijeme i predsjednika i javnost na posljedice i nismo htjeli se oglašavati prije izbora upravo zato da ne bismo utjecali na volju birača. Nakon izbora Ustavi sud reagira. Nema govora o tome da bi Ustavni sud zbog toga poništavao izbore jer smo ocijenili da su hrvatski birači znali da je to ponašanje suprotno Ustavu i da zato nije značajno utjecalo na izbore, kaže.

‘Nikakav kaos ne može nastati’

Zašto sjednica Ustavnog suda nije bila javna? “Sjednice i rad su više nego javni. Ovo je jedan od najtransparentnijih sudova u Europi. Vi mene ovdje možete pitati o svemu, objavljujemo odluke, sažetke… Maksimalno smo otvoreni. Mediji mogu, ali ne moraju biti na sjednicama. Nijedan sud ne dopušta medijima da budu nazočni na sjednicama na kojima se vijeća i glasuje. To sam objasnio deset puta. To je radi toga da se ustavni suci sačuvaju od mogućih pritisaka”, rekao je.

Novinari su pitali Šeparovića je li Ustavni sud dodao gorivo na vatru. “Nikakav kaos ne može nastati, nema potrebe. Uloga Ustavnog suda je da neustavne situacije vrati u okvire Ustava. Apsolutno smo bili svjesni odgovornosti koju donosimo u okviru ove odluke. Bili smo svjesni da ćemo biti izloženi uvredama, klevetama…”, rekao je.

Po cijenu da nas se zatvori, mi moramo čuvati Ustav. Onaj tko bude stvarao kaos bit će za njega odgovoran. Ustavni sud to sigurno nije”, rekao je.

‘Ovo vrijedi samo za ove izbore’

Na novinarsko pitanje zašto stvari ranije nisu vraćane u okvire Ustava, odgovorio je: “A kako? Da se svaki dan javljamo. Ovo je danas zadnji dan kad je Ustavni sud reagirao. Ili danas ili nikako. Mi smo rekli sve u upozorenju. Ne možemo svaki dan nastupati, ovo možeš, ovo ne možeš. Mi nismo htjeli utjecati na volju birača da na bilo koji način utječemo. Sve smo rekli u onom upozorenju. Pozivamo na razum”.

“Ovo vrijedi samo za ove izbore”, rekao je Šeparović. Drugim riječima, na nekim budućim izborima – Milanović se može kandidirati.

Da su Rijeke pravde dobile 80 glasova, bi li njegova odluka bila jednaka? “Bila bi, ovo nema veze s rezultatima izbora, nego samo s ponašanjem predsjednika RH. To nije zabrana političkog djelovanja, Milanoviću nitko ne brani da nastupa kao predsjednik Republike. Konzultacije ne može imati jer se ne može sam sa sobom konzultirati. Može se konzultirati sa strankama, ali ne može sam sa sobom…”

Priopcenje_i_upozorenje_u_predmetu_broj_U-VII-1263_240419_161756

USTAVNI SUD_tri suca

Priopćenje Ustavnog suda

“1. Upozorenjem broj: U-VII-1263/2024 od 18. ožujka 2024. (u daljnjem tekstu: Upozorenje od 18. ožujka 2024.) Ustavni sud Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) pravodobno je upozorio Predsjednika Republike Hrvatske, g. Zorana Milanovića (u daljnjem tekstu: Predsjednik Republike), da je njegovo kandidiranje na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Vlada) nespojivo s ustavnim položajem i ovlastima Predsjednika Republike, te načelom diobe vlasti. Predsjednik Republike upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, ako se za vrijeme obnašanja dužnosti Predsjednika Republike kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade (točke 4. i 5. Upozorenja od 18. ožujka 2024.).

2. Ustavni sud pozvao je Predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, uvažavajući stajališta iz Upozorenja od 18. ožujka 2024., odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da, sukladno sa svojim ovlastima, osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i njegovim obvezatnim uputama (točka 7. Upozorenja od 18. ožujka 2024.).

3. Ustavni sud naglasio je da će cijeli izborni proces parlamentarnih izbora, od njegovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustavni zakon), biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda te je upozorio na posljedice propisane člankom 89. Ustavnog zakona (točka 6. Upozorenja od 18. ožujka 2024.). 2

4. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka 2024. Državno izborno povjerenstvo izdalo priopćenje klasa: 012-01/24-01/2, ur.broj: 507-02/01-24-16 u vezi s javnim istupima Predsjednika Republike u kojem je pozvalo Predsjednika Republike da se prilikom svojih medijskih istupa suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije). Državno izborno povjerenstvo također je pozvalo sve sudionike izbornog postupka da, već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva, kao i stajalištima Ustavnog suda.

5. Ustavni sud utvrđuje da je politička stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) postupala po Upozorenju od 18. ožujka 2024.

6. Međutim, Predsjednik Republike, i nakon početka izborne kampanje, sve do njezinog završetka, više je puta javno izjavio da neće poštovati Upozorenje od 18. ožujka 2024. i kontinuirano ga kršio svojim višekratno izrijekom ponovljenim izjavama “da on jest u kampanji” i to kao budući predsjednik Vlade, prezentirajući pri tome politički program i članove svoje buduće Vlade. Dakle, iako nije podnio ostavku na dužnost Predsjednika Republike, nastupao je kao kandidat za budućeg predsjednika Vlade. Takvim izjavama i postupanjem Predsjednik Republike ne samo da nije poštovao Upozorenje od 18. ožujka 2024., već se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima u smislu članka 89. Ustavnog zakona, što on po svom ustavnom položaju dok je Predsjednik Republike ne može biti. Ustavni položaj Predsjednika Republike nespojiv je s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor. Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne kampanje Predsjednik Republike postupao je i suprotno članku 5. stavku 2. Ustava prema kojem je svatko dužan držati se Ustava i prava i poštovati pravni poredak Republike Hrvatske te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava (članak 3.). Ustavni sud naglašava da Predsjednik Republike prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda polaže prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

7. Ustavni sud ponovno podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem Predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost Predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni predsjednik Vlade. Ustavni sud podsjeća da, u skladu s člankom 98. alinejom 3. Ustava, Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi, koja na temelju raspodjele 3 zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Stoga je očito da Predsjednik Republike ne može istodobno biti i kandidat za mandatara za sastav Vlade, jer se te dvije pozicije međusobno isključuju. Svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja 2024. da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav Vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku.

8. Ustavni sud nakon Upozorenja od 18. ožujka 2024. do dana održavanja parlamentarnih izbora nije želio novim upozorenjima ili priopćenjima utjecati na volju birača. Stoga naglašava da ovim priopćenjem i upozorenjem, neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju Predsjednika Republike te nepoštovanju Upozorenja od 18. ožujka 2024., ne dovodi u pitanje volju birača izraženu na izborima održanima 17. travnja 2024.”

Ustavni sud objavio upozorenja Milanoviću

Podsjetimo, predsjednik države Zoran Milanović je ušao u kampanju kao SDP-ov kandidat za premijera, ali nije bio na kandidacijskim listama. Cijelo vrijeme kampanje napadao je HDZ i ponavljao slogane SDP-ove koalicije Rijeke pravde.

Ustavni sud je nakon njegova istupa održao sastanak i objavio priopćenje, odnosno svojevrsno upozorenje Milanoviću i SDP-u da sve predizborne aktivnosti drže u granicama poštivanja Ustava.

MOŽE LI NA LISTU? NE MOŽE! Ustavni sud Milanoviću izdao dva upozorenja! Šeparović tvrdi da je predsjednik prekršio Ustav

“Predsjednik Republike Hrvatske nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima niti jedne stranke što isključuje mugoćnost da predsjednik Republike Hrvatske bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao premijerski kandidat. Kandidiranje PRH-a i isticanje kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo je s njegovim ustavnim ovlastima i načelom trodiobe vlasti”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović prošlog mjeseca.

“Kandidiranje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandidira, odmah mora podnijeti ostavku“, dodao je.

Milanovića je tada i DIP pozvao da se prilikom medijskih istupa “suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika, odnosno koalicije”.

Milanović je pak nakon odluke Ustavnog suda kazao da je ta priča gotova i da mu njegova upozorenja ne mogu ništa. “Krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokraciju. Neću poštivati odluku i radit ću ono što mi nalaže savjest”, kazao je.

Upitani za komentar te izjave, s Ustavnog suda su poručili: “Sve smo zasad rekli u Upozorenju i na tiskovnoj konferenciji predsjednika. Ustavni sud neće sudjelovati u političkoj kampanji niti će komentirati dnevnopolitičke događaje, već će u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora postupati sukladno svojim ustavnim ovlastima”.

Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je jučer da, zbog Milanovića, nije bilo potrebe za posebnim intervencijama.

Na pitanje jesu li zabilježili kakve slučajeve protuustavnosti tijekom kampanje, posebno u kontekstu izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića, Dobronić je na press konferenciji DIP-a u četvrtak rekao da su postupali po onome što je Ustavni tražio te nisu našli razloge za posebne intervencije.

NAJNOVIJI PODACI! Dobronić se obratio javnosti, evo gdje će se ponoviti izbori

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Veronica

prije 1 mjesec

Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.