Tjedan glazbe za mlade u ruhu filmskog spektakla “Ratovi zvijezda”

FaH/ Damir SENČAR

Glazbena manifestacija Tjedan glazbe za mlade 2017. održat će se 11. i 12. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a bit će posvećena filmskoj glazbi Johna Williamsa iz legendarnog znanstveno-fantastičnog serijala “Ratovi zvijezda”.

Glazbeno-filmski spektakl u Lisinskom najavio je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik HGM-a Tonči Bilić.

Istaknuo je kako se nakon dosadašnjeg niza uspješnih izdanja Tjedna glazbe za mlade, manifestacija posvećena popularizaciji klasične glazbe kod mlađe publike u svojem 13. izdanju ponovno odlučila vratiti filmskoj glazbi, i to uz glazbu američkog skladatelja Johna Williamsa iz filmskog serijala Georgea Lucasa, jednog od fenomena popularne svjetske filmske kulture.

“Riječ je o najpoznatijoj filmskoj sagi koja svoju popularnost zahvaljuje i američkom skladatelju Johnu Williamsu, autoru nekih od najpopularnijih i prepoznatljivih filmskih partitura u filmskoj povijesti, za koje je osvojio pet Oscara, četiri Zlatna globusa, te 21 nagradu Grammy, a kojeg filmski znalci i kritičari smatraju jednim od najznačajnijih skladatelja svih vremena”, rekao je Bilić.

Američki filmski institut proglasio je 2005. glazbu iz filma “Ratovi zvijezda” iz 1977. najboljom filmskom glazbom američke povijesti svih vremena, a Williams je 2016. osvojio i Nagradu za životno djelo za sveukupni doprinos svjetskom glazbenom stvaralaštvu suvremene kinematografije.

U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži u suradnji s partnerima, KD Lisinskim i Zagrebačkom filharmonijom, te Udrugom ljubitelja Zvjezdanih ratova Mos Croatia Spaceport, održat će se čak pet koncerata koji će u Velikoj dvorani Lisinski predstaviti izbor glazbe iz simfonijskih suita iz prva tri Lucasova filma, poručio je Bilić.

Napomenuo je kako je riječ o glazbi koja je “na neki način daleki rođak” poznate tetralogije Richarda Wagnera “Prsten Nibelunga”, pa tako, iako je riječ o filmskoj glazbi koja pripada popularnoj kulturi ona ima i svoje umjetničko ishodište.

Koncerti Tjedna glazbe za mlade održavaju se od 2005. godine, a uz zabavni imaju i edukativan karakter jer se djeca upoznaju s orkestrom, instrumentima te skladateljskim opusima iz domene klasične glazbe. U Lisinskom, mladima se izvan njihovih školskih klupa pokušava približiti klasična glazba kako bi se educirali i zavoljeli ju.

Manifestaciju od početka podupire zagrebački Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport, čija je stručna suradnica za glazbu Ivana Mihaljinec istaknula kako je riječ o vrlo vrijednom načinu popularizacije klasične glazbe među mladima.

“Takav način upoznavanja klasične glazbe predstavlja jedan korak više u odgajanju mlade publike kako bi snažnije zaživjela klasična glazba, koja je premalo prisutna u javnom prostoru i premalo je ima u javnom životu”, rekla je Mihaljinec.

Redatelj ovogodišnjeg Tjedna glazbe za mlade je Ivan Miladinov, a Zagrebačkom će filharmonijom ravnati maestro Dinko Appelt. Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch istaknuo je kako je sudjelovanje u toj manifestaciji dio misije Filharmoničara usmjerene na stvaranje kvalitetnijeg i boljeg društva kroz klasičnu glazbu.

“O ‘Ratovima zvijezda’ ne treba puno pričati, jer to je globalni brend i stvar je opće kulture pokazati ga i predstaviti našoj djeci”, rekao je.

Tjednu glazbe za mlade tradicionalno prethodi izložba slika natječaja “Radost slikanja uz glazbu” HGM-a za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano glazbom, ove godine filmskom glazbom Johna Williamsa iz “Ratova zvijezda”, a ostvareno tijekom redovite nastave glazbene kulture/glazbene umjetnosti u školi, pod mentorstvom predmetnih nastavnika, profesora likovne kulture/umjetnosti te odgajatelja u vrtićima.

Umjetnost je najbolji način oblikovanja djece da se razviju u dobre i kreativne osobe, kazao je Bilić, a ove godine na adresu Hrvatske glazbene mladeži pristiglo je preko tisuću radova učenika i vrtićkih mališana iz 17 vrtića, 75 osnovnih škola, te četiri srednje škole iz 69 mjesta i gradova iz cijele Hrvatske.

U predvorju Velike dvorane Lisinski izložbom su predstavljeni ponajbolji među njima po mišljenju stručnog žirija koju su činili povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, kao predsjednica; te Katarina Krpan s Muzičke akademije u Zagrebu, akademski slikar Dimitrije Popović i akademska grafička dizajnerica Jelena Korenčić.

Najboljim su radovima uručene i posebne nagrade i diplome, dok je kao grafičko rješenje za vizualni identitet ovogodišnje manifestacije odabran rad dječaka Leona Kontešića iz Dječjeg vrtića Maksimir u Zagrebu, kojemu je uručeno posebno priznanje za njegov rad “posebne likovne vrijednosti i amblematske jezgrovitosti”.

Dio prihoda od koncerata usmjerava se u nabavu Orffovog instrumentarija za glazboterapiju djece Centra za odgoj i obrazovanje.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner