Tisuće Australki prosvjeduje protiv seksualnog nasilja i neravnopravnosti

Autor:

epa09075475 Protesters march to the Liberal Party offices during the Women's March 4 Justice in Melbourne, Australia, 15 March 2021. Marches are being held around the country to raise awareness of sexual harassment against women in government and workplaces.  EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

EPA/JAMES ROSS

Deseci tisuća žena prosvjedovale su diljem Australije protiv seksualnog nasilja i neravnopravnosti spolova u ponedjeljak, dok je ogorčenje raslo zbog optužbi za silovanje koje su potresle konzervativnu vladu.

Okupljanje #March4Justice održano je u više od 40 australskih gradova, uz veliki prosvjed u Canberri, nakon optužbi za silovanje u nacionalnom parlamentu.

Mnoštvo žena odjevenih uglavnom u crno okupilo se ispred zgrade parlamenta držeći plakate sa sloganima među kojima su “Ne slušate”, “Koliko žrtava znate” i “Ja joj vjerujem”.

Prosvjednica Kathryn Jamieson, koja je doputovala iz Melbournea, izrazila je veliki bijes.

“Željela sam biti u centru događanja, dosta mi je svega”, rekla je za AFP i dodala da “trebamo hitne promjene” jer joj je “muka od žena kojima se ne vjeruje”.

Bivša vladina službenica Brittany Higgins prošlog je mjeseca izjavila da ju je silovao kolega u ministrovom uredu 2019. godine.

Početkom ovog mjeseca, glavni državni odvjetnik Christian Porter negirao je optužbe da je silovao 16-godišnjakinju 1988. godine dok su oboje bili učenici.

Sve je veći pritisak na premijera Scotta Morrisona, za kojeg kritičari kažu da se izgubio u vladinim odgovorima na skandale.

Najnoviji gaf uslijedio je u ponedjeljak kada je Parlamentu rekao da “ne tako daleko takvi prosvjedi, čak i sada, nailaze se na metke, ali ne u ovoj zemlji” što je izazvalo bijesne reakcije oporbenih političara i zaprepaštene reakcije na internetu.

“Premijer smatra da bi žene trebale biti zahvalne što se na njih kad su se okupile u obranu vlastite sigurnosti, nije pucalo”, napisala je na Twitteru senatorica Zelenih Sarah Hanson-Young.

Bijes javnosti prema Morrisonovoj vladi ogledao se u novom istraživanju javnog mnijenja u ponedjeljak, koje je pokazalo da je podrška birača pala na razinu neviđenu još od 2019. godine kada je ljetovao na Havajima dok su u Australiji bjesnili masovni požari.

Vlada je naložila neovisnu istragu o uvjetima rada u parlamentu  i uspostavila nove službe za podršku osoblju, ali aktivisti traže sustavne promjene, ne samo u politici već i u australskom društvu.

Higgins je okupljenima u Canberri izjavila da je njezin slučaj “bolan podsjetnik ženama da se to može dogoditi u parlamentu, ali i bilo gdje drugdje”.

“Sustav ne funkcionira, stakleni strop još uvijek postoji”, rekla je Higgins i dodala da se prosvjed događa jer je “neshvatljivo da i dalje moramo biti dio te iste ustajale, zamorne borbe”.

Nijedan ministar nije prisustvovao skupovima u ponedjeljak, a organizatori su odbili Morrisonovu ponudu da s njima razgovara nasamo, rekavši da bi sastanak iza zatvorenih vrata bio “nepoštovanje” prema žrtvama.

“Ako je premijeru doista stalo do žena i do našeg glasa, mogao bi otvoriti vrata, proći preko dvorišta i doći nas poslušati”, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Janine Hendry za ABC.

Procjenjuje se da se 10.000 pridružilo prosvjedima u Melbourneu, a još tisuće u ostalim većim gradovima, uključujući Canberru, Sydney i Brisbane.

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se i u Porterovom rodnom gradu Perthu u nedjelju.

“Zlo, uz šutnju, cvjeta”, rekla je žrtva seksualnog zlostavljanja i Australka godine Grace Tame okupljenima u Hobartu, glavnom gradu Tasmanije.

Pokret #March4Justice zahtijeva niz mjera uključujući neovisne istrage svih slučajeva rodno uvjetovanog nasilja, više novaca za prevenciju i provedbu preporuka iz nacionalne istrage o seksualnom uznemiravanju na radu iz 2020. godine.

OZNAKE: prosvjed, Australija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.