EPA/JIM LO SCALZO

Tillerson i Lavrov se usuglasili oko Sjeverne Koreje

Sjedinjene Države i Rusija dogovorile su se da će nastaviti diplomatske napore kako bi se riješila kriza zbog sjevernokorejskoga razvoja nuklearnih projektila koji bi mogli dosegnuti SAD i naglasile da ne prihvaćaju Pjongjang kao nuklearnu silu, objavio je u srijedu američki State Department.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert rekla je da su državni tajnik Rex Tillerson i ruski ministar Sergej Lavrov razgovarali telefonom u utorak, nakon što su proteklih dana Washington i UN  najavili sankcije protiv  Sjeverne Koreje.

“Razgovarali su o zabrinutosti zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa i istaknuli da ni SAD ni Rusija ne prihvaćaju Demokratsku Narodnu Republiku Koreju kao nuklearnu silu”, rekla je Nauert.

Ona je kazala da su se obje strane složile nastaviti raditi na diplomatskom planu kako bi se postigao cilj denukleariziranog Korejskog poluotoka.

Rusija je u utorak ponovno ponudila da bude posrednik kako bi se ublažile napetosti između Washingtona i Pjongjanga zbog kojeg su porasli strahovi od novog sukoba na poluotoku.

Prema priopćenju Kremlja Lavrov je rekao Tillersonu da su “američka agresivna retorika” i jačanje vojne prisutnosti u regiji pojačale napetosti te da su neprihvatljivi.

Rusija je ponovno pozvala na pregovore kako bi se riješila kriza i prema Kremlju Lavrov je naglasio potrebu da se umjesto sankcija treba što prije okrenuti pregovaračkom procesu.

Tillerson naglašava diplomatski put no administracija predsjednika Donalda Trumpa u više navrata je upozorila da su na stolu sve opcije, uključujući i vojnu.

Komentiraj