Poznata glumica otkrila što joj je bilo najvažnije dok je snimala ‘Samo kad se smijem’

Autor:

26.02.2024., Beograd - Na press konferenciji, u Pride Info centru, predstavljena je ekipa filma "Samo kad se smijem". Film će biti prikazan na 52. FEST-u. Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages/PIXSELL

Dusan Milenkovic/ATAImages/PIXSELL

U ponedjeljak navečer na beogradskom 52. Međunarodnom filmskom festivalu, u sklopu Glavnog natjecateljskog programa premijerno će biti prikazan film ‘Samo kad se smijem’ hrvatsko-srpske koprodukcije u režiji Vanje Juranić.

Novi je to regionalni film u kojem glume Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Iva Jerković, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras, Aneta Grabovac… a scenarij su po istinitom događaju iz Zadra napisale Juranić i Elma Tataragić.

Na konferenciji za novinare redateljica je istaknula kako bi institucije trebale štititi žrtve, a kad to ne naprave – žrtve uzimaju pravdu u svoje ruke, kao što se to dogodilo u slučaju samoobrane koji je poslužio kao predložak za scenarij.

“Jedan film možda ne može pokrenuti svijet. Ipak, umjetnost može promijeniti brojne stvari na bolje, u to sam uvjerena. Eto radi se na tome da dođe do izmjene Kaznenog zakona u Hrvatskoj, da se femicid uvede kao pojam”, kazala je Vanja Juranić.

Bilo mi je važno da moja Tina u filmu ne bude pasivna osoba, da je ne gledamo samo kao žrtvu”, kazala je Tihana Lazović te dodala da je potrebno da Tina bude i hrabra, duhovita, nespretna, da ima svoje želje, ambicije, snove, kako bi se publika mogla s njom identificirati, odnosno da gledateljima bude bliska, navodi Nova.rs.

Glavna glumica otkrila je i kako su ona i Slavko Sobin mučne scene nasilja uspjeli snimiti iz prvog pokušaja.

“Život je izgleda kreativniji i zanimljiviji od nekog izmaštanog scenarija, ali meni to nije ništa novo, jer inače pišem za filmove prema istinitim događajima. Vanja je donijela tu priču, naravno i ja sam znala za taj slučaj, pratim aktualna zbivanja iz društva i kronike”, dodala je Elma Tataragić, koja je skupa sa slavnom sarajevskom redateljicom Jasmilom Žbanić radila na scenariju izvrsne BiH serije ‘Znam kako dišeš’.

‘Samo kad se smijem’ osvojio je brojne nagrade: ‘Zlatnu arenu’ u Puli za najbolju glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), na Filmskom festivalu glumca – ‘Zlatni orion’ za najbolju žensku ulogu (Tihana Lazović), i ‘Srebrni Orion’ za najbolju sporednu mušku ulogu (Slavko Sobin).

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.