“Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić prvi put prikazan u Srbiji, u Novom Pazaru

U Novom Pazaru, bošnjački većinskoj općini na jugoistoku Srbije, u utorak je održana premijera filma Quo Vadis, Aida?, što je prvo prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg europskog filma u Srbiji, objavila je Al Jazeera Balkans.

Pored velikog broja građana i javnih osoba, na premijeri u Kulturnom centru Novi Pazar bile su i tri članice udruge Majke Srebrenice.

Videoporukama uoči projekcije obratili su se redateljica filma Jasmila Žbanić te glumci Emir Hadžihafizbegović i Izudin Bajrović.

“Ovo je film posvećen ženama-majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći… Muškarcima koji su ubijeni, njih 8.372. Zbog svog imena. Danas, u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača, dužnost nam je govoriti o genocidu da se nikada nikome ne bi ponovio”, kazala je Žbanić, koja je za svoj film proglašena najboljom europskom redateljicom.

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je uoči premijere rekao da ova projekcija ima i humanitarni karakter, jer će novac od ulaznica biti donira Udruženju “Majke Srebrenice”.

“To je možda najmanje što možemo učiniti u ovom trenutku. Večeras Novi Pazar treba da bude grad humanosti. To je film koji je osvojio tri europske nagrade. Želimo da ne zaboravljamo te ljude. Ovaj film je živi dokaz koji govori o istini, i poslije 26 godina je jedino kulturno stvaralaštvo koje govori o genocidu u Srebrenici”, izjavio je Memić.

On je poručio da je film trebaju pogledati ne samo gedatelji u Novom Pazaru, nego i cijela Srbija i čitav svijet.

Srebrenička majka Fazila Efendić je u obraćanju s pozornice zahvalila je na pozivu da dođu na premijeru u Novi Pazar. Okupljeni na premijeri također su poručili da je vrlo važno da film prikazan u Beogradu i širom regije.

“Quo Vadis, Aida?” proglašen je najboljim filmom na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada (EFA). Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić, glumica iz Novog Sada, dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Film je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada u 2021. godini, a bio je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji međunarodni film.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]