Gospodarstvo
Decoration icon

HGK

Tehnologija i održivost: Koje su mogućnosti i etičke implikacije

Autor:

PROMO

Digitalizacija će u ovom desetljeću imati ključnu ulogu u podržavanju održivog rasta. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, digitalna rješenja mogla bi smanjiti globalne emisije ugljika čak 20% do 2050. godine u tri ključna sektora – energija, materijali (sirovine) i mobilnost. Od mjerenja i analize velikih podataka do blockchaina i umjetne inteligencije, tehnologija ima moć promijeniti pravila igre i pomoći nam da lakše savladamo prepreke na putu do održivosti.

Stephanie Hare, autorica i stručnjakinja za tehnološke trendove i digitalnu etiku, na konferenciji Hrvatske gospodarske komore Podržimo održivo 19. rujna u Zagrebu otkrit će kako započeti i koje tehnologije koristiti za održivost te koji su rizici i etičke implikacije.

Donositelji odluka često su preopterećeni kada je u pitanju odabir najučinkovitijih strategija i tehnologija za dekarbonizaciju. Korištenje kvalitetnih softvera za održivost omogućuje tvrtkama prikupljanje i usmjeravanje podataka o emisijama, mjerenje i analizu opsega emisija ugljika te izvještavanje o održivosti i ESG performansama. 

„Nova EU regulativa, osobito CSRD Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, može pomoći u otkrivanju greenwashinga i dugo iščekivanom reguliranju ESG tržišta koje se procjenjuje na više bilijuna dolara i koje je bilo problematično zbog nedosljednosti u kvaliteti podataka, standardima izvještavanja i metodama koje se koriste za generiranje ESG ocjena tvrtki. Od ove se godine tvrtke neće moći skriti ako ne ispune ciljeve održivosti. Analitika velikih podataka uz mjerenje i izvještavanje bit će glavni alati za veću transparentnost i transformaciju prema održivijem poslovanju,” pojašnjava Hare.

Tehnologija nije neutralna

No, uspješno usvajanje i integracija novih tehnologija i dizajna za održivost zahtijevaju pažljivo razmatranje potencijalnih rizika, etičkih implikacija i pravednu raspodjelu koristi.

Stephanie Hare u svojoj novoj knjizi Tehnologija nije neutralna: Kratki vodič kroz etiku tehnologije govori o tome kako stvoriti i koristiti alate i tehnologije za povećanje koristi i smanjenje štete. Oslanjajući se na vlastito iskustvo tehnologa, analitičara političkog rizika i povjesničara, autorica nudi praktičan i interdisciplinarni pristup koji će nadahnuti svakoga tko stvara, ulaže i regulira tehnologiju.

Kao središnje događanje za održivost i pozitivne promjene u našem društvu, konferencija Podržimo održivo svake godine okupi više od 300 sudionika, kao i renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke, predvodnice promjena. Cilj je educirati i inspirirati sudionike konferencije o ključnim inicijativama, potencijalima i načinima kako postići ciljeve održivosti, u ovogodišnjem četvrtom izdanju kroz četiri glavna tematska bloka konferencije: Net Positive putsuradnja i održivosttehnologije i dizajn za održivost te vodstvo u održivosti. U sklopu konferencije HGK će dodijeliti nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima hrvatskog ESG ratinga, novog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvio HGK. Tvrtke se mogu prijaviti već sada, a prijave se zatvaraju 31. kolovoza.

Konferenciju su do sada podržali Europska investicijska banka i Predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Jamnica i Regeneracija non-wovens kao zlatni partneri, Nexe i Siemens kao srebrni partneri te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao brončani partner.

Vidimo se 19. rujna u zagrebačkoj Laubi! Više informacija o programu i prijavama dostupno je OVDJE.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.