Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tečaj dolara oštro pao, ojačale valute-utočišta

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj dolara oštro pao jer ulagači na vjeruju da će američki Fed već u rujnu povećati kamate, dok zbog snažnog pada cijena dionica na burzama jačaju valute koje slove za sigurna utočišta kapitala.

Tečaj eura prošloga je tjedna skočio prema američkoj valuti 2,5 posto, na 1,1390 dolara, najvišu razinu u dva mjeseca.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena skliznula 1,8 posto, na 122,05 jena, najnižu razinu u šest tjedana.

Euro je, pak, ojačao prema japancu’, za 0,6 posto, na 138,90 jena.

Pritisak na dolar posljedica je splašnjavanja očekivanja da će američka središnja banka već u rujnu povećati ključne kamate stope.

Zbog niske inflacije, odnosno opasnosti od deflacije, kao i zbog slabosti kineskog gospodarstva, vrlo je vjerojatno da će Fed povećanje kamata odgoditi za kraj ove ili početak iduće godine, smatraju mnogi analitičari.

A svi novi podaci ukazuju na zabrinjavajuće usporavanje rasta kineskog gospodarstva. PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini skliznuo je u kolovozu na najnižu razinu u šest i pol godina, pa se među ulagačima proširio strah od naglog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što bi moglo usporiti i rast cjelokupnog globalnog gospodarstva.

 

  • S druge strane, oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, kao i pad cijena sirovina, naveli su ulagače da preusmjere svoj kapital u investicije koje se smatraju sigurnim utočištima u nesiguran vremena, kao što su japanska i europska valuta.

 

Ipak, analitičari ne očekuju daljnji snažniji uspon eura prema dolaru, s obzirom da Europska središnja banka (ECB) vodi izuzetno labavu monetarnu politiku, dok se u SAD-u očekuje monetarno zaoštravanje.

“Trenutno prevladava nesklonost riziku. No, čini mi se da je utjecaj takvog raspoloženja na tržište malo pretjeran. Čak i ako Fed pričeka nekoliko mjeseci, još će uvijek biti u znatnoj prednosti u odnosu na ECB”, ističe Sonja Marten, analitičarka u DZ banci.

Komentiraj