TATALOVIĆ: “U odabiru savjetničkog tima očitava se mudrost državnika”

Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i bivši savjetnik predsjednika RH za politički sustav Siniša Tatalović u utorak je za HRT komentirao što možemo očekivati od Zorana Milanovića kada je riječ o vanjskoj politici, obrani i sigurnosti, ali i unutarnjoj politici.

Tatalović je rekao kako je današnja inauguracija propisana Ustavom, a odabir je samog predsjednika gdje će to biti i kako će izgledati.

“To je možda poruka novog predsjednika kako ne želi puno pompe i ceremonije, nego želi provoditi svoje ustavne ovlasti onako kako su one propisane Ustavom i zakonom”, istaknuo je.

Tatalović je istaknuo kako je predsjednik Milanović već u svom pobjedničkom govoru jasno rekao što će biti glavni ciljevi njegova mandata. Jasno se vidjelo iz govora da će se pridržavati Ustava i onih ovlasti koje propisuje te da će svoje djelovanje usmjeriti prema vanjskoj politici, pitanjima nacionalne sigurnosti, ali i funkcioniranju državnih institucija.

Istaknuo je kako se po odabiru savjetničkog tima očitava mudrost jednog državnika. Po tom timu se vidi kakvu će politiku zagovarati.

“Trenutno znamo samo jedno ime, a to je Dragan Lozančić, koji je vrhunski stručnjak i profesionalac, upravo specijaliziran za pitanja obrane i nacionalne sigurnosti za koje je i nominiran. On ima i dobre međunarodne kontakte i uvjeren sam da će biti od velike pomoći predsjedniku Milanoviću”, naglasio je.

Tatalović je rekao kako će Milanoviću biti važni odnosi sa susjedima i kako Hrvatska sa svim svojim susjedima ima različite i specifične odnose. Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, on smatra kako će to za predsjednika biti najveći izazov i siguran je da će se ovo sadašnje loše stanje u odnosima pomalo popravljati.

Komentiraj